Data publicării:

Etnobotanicele, mai periculoase decât drogurile

Autor: Rudaci Lucia | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
etnobotanice1
etnobotanice1

Drogurile clasice nu sunt la fel de periculoase ca entobotanicele, sau “legalele” cum le spun tinerii, a declarat Dr. Adrian Abagiu, potrivit Agerpress.

[caption id="attachment_217778" align="alignleft" width="276"] inpolitics[/caption]

Dr. Adrian Abagiu face parte din  Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenților AENA din cadrul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”. În urma unor cercetări, s-a ajuns la concluzia că drogurile clasice injectabile provoacă endocartită doar la 5% dintre consumatori, pe când entobotanicele provoacă endocartită la 25 % dintre aceștia. De asemena, medicul a mai declarat că la numai 3 luni de la consumul de etnobotanice au fost depistate cazuri de paranoia ireversibilă de epilespie.

“Ele au apărut ca substanțe în pliculețe care aveau inscripționat că nu sunt pentru consumul uman Se comercializează ca soluții pentru spălat geamuri, îngrășăminte pentru plante exotice, săruri pentru baie. Agenția Națională Antidrog  a estimat că sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre aceștia cam 50% fumează, 18% se injectează. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12-14 ani. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât degradarea se instalează mai rapid și mai mult.”, a mai spus medicul.

Dr. Abagiu susține că înaintea apariției etnobotanicilor, numărul consumatorilor de droguri era de 18.000, dintre care 90% erau din București. După ce drogurile “legale” au apărut pe piață, consumatorii au crescut la 250.000. “ În opinia mea, cifrele sunt subestimate, sunt spre 500.000 de consumatori.”

Acesta a mai menționat că numărul consumatorilor de droguri injectabile care erau infestați cu virusul HIV era de 8-9 pe an. După apariția etnobotanicilor, numărul acestora a crescut la 120 de cazuri pe an. Dacă cei ce consumă heroină se injectează de 3-4 ori pe zi, consumatorii de etnobotanice se injectează chiar și de 6-10 ori, aproape din oră în oră.

În urma unui studiu făcut la nivel European, s-a decis distribuirea unui număr mai mare de seringi în centrele de schimb și achiziționare.

Legea drogurilor din România prevede că tratamentele se pot asigura doar în instituții guvernamentale și neguvernamentale care respectă criteriile organizatorice ale unui centru, dar și în unitățile cu profil psihiatric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel