Etichete A B C D sau E. Alimente de la supermarket pe care le poți mânca zilnic versus alimentele pe care ar fi bine să le eviți pe cât posibil
Probabil, cu siguranță, ai mers la supermarket și ai văzut produse alimentare semnale cu una dintre litere A, B, C, D sau E.
Vorbim despre Nutri-Score, un sistem independent de etichetare, dezvoltat de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției, care ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar.
Eticheta Nutri-Score prezintă prin 5 culori, de la verde la roșu, și 5 litere, de la A la E, valoarea nutrițională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs. Nutri-Score ia în considerare atât nutrienții care ar trebui consumați mai des sau într-o cantitate mai mare (cum sunt fibrele, proteinele), cât și pe cei care ar trebui consumați mai rar sau în cantitate mai mică (cum sunt zahărul, sarea).
Nutri-Score îți permite să recunoști compoziția nutritivă a unui produs dintr-o singură privire. Astfel, poți compara ușor și rapid produse din aceeași categorie. Nutri-Score evaluează diferite valori nutriționale ale produsului, rezultatul fiind exprimat pe o scară colorată de cinci puncte.
A verde închis: compoziție nutritivă favorabilă
E portocaliu închis: compoziție nutritivă nefavorabilă
Cum se calculează Nutri-Score
Nutri-Score se calculează folosind un algoritm și se raportează întotdeauna la 100 g sau 100 ml din produs. Pe scurt, Nutri-Score compară conținutul de componente nefavorabile, cum ar fi zahărul, sarea (sodiu) și conținutul de energie (calorii), cu conținutul de componente favorabile, cum sunt fibrele, proteinele și proporția de fructe sau legume. În baza diferitelor proprietăți ale produsului, calculul Nutri-Score pentru alimentele solide diferă de calculul Nutri-Score pentru băuturi, brânzeturi și grăsimi.
Nutri-Score se acordă în funcție de componentele predominante în aliment, favorabile sau nefavorabile:
A verde închis – B verde deschis - C galben – D portocaliu – E portocaliu închis
Calculul Nutri-Score a fost dezvoltat de nutriționiști independenți. În plus, utilizarea acestuia este monitorizată de autoritatea franceză de sănătate, Santé Publique France.
Iată cum arată Nutri-Score în cazul produselor lactate:
A/verde închis: laptele proaspăt parțial degresat, iaurturile cu 1,5-2% grăsime, brânza proaspătă degresată
B/verde deschis: laptele proaspăt integral, produsele lactate fermentate tip sana chefir lapte bătut, iaurturile natur, brânza proaspătă, urdă
C/galben: brânză telemea, indiferent că este de vacă oaie sau capră, caș proaspăt, brânză de burduf, orez cu lapte (neîndulcit)
D/portocaliu: cașcaval de orice fel, brânză topită, parmezan, smântână, unt, înghețată
E/roșu: unt sărat.
Cum se împart carnea și produsele din carne pe baza semaforului Nutri-score:
A/verde închis: carne proaspătă slabă de porc vită sau oaie- mușchi, mușchiuleț, pulpă, cotlet, rasol, piept de pui sau de curcan, organe- ficat ficăței pipote
B/verde deschis: carne împănată, ceafă, pulpe, aripioare, frigărui, șuncă slabă
C/galben: carne tocată, jambon
D/portocaliu: Hamburger, mici, costițe, cârnați proaspeți, majoritatea mezelurilor- pastramă, mușchi file, prosciutto, bacon, pate de ficat
E/roșu: slăninuță, crenvurști, cârnați, salamuri
La categoria fainoase, piramida Nutri-Score arată astfel:
A/verde închis: făină, mălai, porumb de floricele, orez, pastele făinoase, cerealele expandate, pâinea graham
B/verde deschis: pâine toate sortimentele, pufuleți, tortilla și nachos simpli
C/galben: covrigei, pesmet, grisine, nachos cu brânză
D/portocaliu: turtă dulce, biscuit, crutoane, aluat de placintă
E/roșu: gofre, brioșe, cookies.
La categoria de legume piramida Nutri-Score arată astfel:
A/verde închis: tot ce înseamnă legume proaspete, congelate sau la conservă
B/verde deschis: sos de paste, gnocchi, avocado
C/galben: murături, ketchup
D/portocaliu: lipsesc
E/roșu: lipsesc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News