Data publicării:
Etichetă falsă la raft: țara de proveniență a merelor ”românești”, surpriză, nu e România! "Uite, domnule, cum ne mint în față! Se vede clar”/ FOTO
Află în articol cum putem fi păcăliți la raftul unor supermarketuri!
Dacă luăm la pas mai multe hypermarketuri și supermarketuri, cu dorința de a cumpăra anumite produse, de exemplu fructe, vom observa că există o anumită tendință! Unii spun că este o practică generalizată de a înșela clienții, de la gramaj până la originea produselor.
Alții spun că sunt erori umane ale unor angajați surmenați, cu salarii mici. Oricare ar fi cauza, în rândurile de mai jos vă relatez o situație recentă pe care am întâlnit-o de mai multe ori în marile lanțuri de magazine.
De exemplu, pe raftul unui mare lanț de supermarketuri din România anumite produse sunt prezentate la vânzare ca fiind românești, însă dacă ne uităm mai exact la origine, respectiv țara de proveniență vom avea o mare surpriză!
Surpriza de la raft cu merele etichetate ca fiind ”românești”. ”Țara de origine: România”
Toamna, în plin sezon al fructelor românești, în unele magazine mari din România merele de import sunt prezentate ca fiind... din România. Și avem două cazuri concrete, întâmplate într-un supermarket din Cluj-Napoca.
La raionul cu fructe, am observat două soiuri de mere, respectiv mere roșii vrac și mere golden vrac. Pe eticheta cu prețul, expusă la vedere, la ambele produse, scria și țara de origine: România.
Pentru că forma, aspectul și mărimea merelor dădeau indicii clare că nu prea par a avea țara de origine România, m-am uitat să văd ce scrie pe eticheta lădiței în care se aflau fructele, eticheta fiind mai greu de observat, evident. Când am citit țara de proveniență de pe eticheta lădiței a venit marea surpriză! Scria că merele sunt din Polonia!
Un client care se afla lângă mine în acel moment a exclamat: "Uite, domnule, cum ne mint în față! Se vede clar, după cum arată, faptul că merele astea nu sunt din România! Uite cum arată! Ne cred proști?". Am vorbit cu șefa de magazin, pentru a clarifica situația.
Merele sunt din România sau din Polonia?
Prin urmare, merele sunt din România sau din Polonia? La această întrebare a răspuns șefa magazinului, căreia i-am solicitat să elucideze dilema. Aceasta a recunoscut, vizibil deranjată, pe un ton nepoliticos, faptul că merele sunt din Polonia, nu din România. Practic, aceste produse de import erau prezentate la vânzare ca fiind româneşti.
De îndată, șefa de magazin a scos eticheta expusă la vânzare, unde scria țara de origine România, promițând că va scrie și acolo Polonia, precum pe eticheta lădiței.
Nu mai aducem în discuție acum faptul că alte produse, precum cartofii dulci, din Egipt, sau fasole din Grecia sunt puse la raionul frumos strălucitor care anunță cu mare fast că sunt fructe și legume de la fermieri locali!
Este o intenție clară de a înșela românii sau este doar o eroare umană?
În concluzie, nu putem decât să ne întrebăm următorul fapt: Este o intenție clară, pe scară largă, a marilor lanțuri de magazine, de a înșela clienții, prin prezentarea unor produse de import ca fiind românești, sau este o eroare umană, a unor angajați ai supermarketurilor?
Însă cumpărătorii au un as în mânecă! Pot alege să cumpere sau nu astfel de produse de import etichetate ca fiind românești. Mai mult, pot să caute adevăratele mere românești, chiar dacă acest lucru este anevoios, pierzând timp până le găsești, deoarece se pare că la vânzare au prioritate merele de import!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News