Estonia îl sfidează pe Putin. Interdicţie de import şi export de bunuri din Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Estonia: Un monument sovietic a fost înlăturat dintr-o localitate unde 80% din populație este de etnie rusă/ FOTO: Pexels
Estonia: Un monument sovietic a fost înlăturat dintr-o localitate unde 80% din populație este de etnie rusă/ FOTO: Pexels
''Luni, 11 iulie, în Estonia intră în vigoare o interdicţie privind importul şi exportul din Rusia de bunuri vizate de sancţiuni, interdicţie care se va aplica şi în cazul persoanelor fizice. Interdicţia are legătură cu sancţiunile adoptate de UE'', a specificat Departamentul Fiscal şi Vamal, într-un comunicat. 

Lista lungă de mărfuri interzise include băuturi spirtoase precum vodcă, ginul, lichiorurile etc., mobilierul vechi şi nou şi componente ale acestora, lemnul şi produsele din lemn, anvelopele noi, cimentul, caviarul, piesele auto noi sau la mâna a doua, recipientele din sticlă etc.

Este interzis pentru persoanele fizice la intrarea în Rusia să deţină mai mulţi bani cash decât este prevăzut pentru o călătorie, electronice de larg consum în valoare de peste 750 de euro (smartphone-uri, laptopuri etc.) şi alte articole în valoare de peste 300 de euro.

Restricţia nu se aplică asupra obiectelor personale, inclusiv asupra unui smartphone folosit, geantă de mână valoroasă, îmbrăcăminte exterioară etc.

Departamentul a îndemnat oamenii să ia această problemă în serios şi să verifice cu atenţie ce cumpără în Federaţia Rusă şi ce vor lua cu ei într-o călătorie în Federaţia Rusă, să ţină cont de restricţii pentru a evita alte probleme.

De asemenea, aminteşte că încălcarea sancţiunilor internaţionale de către persoanele fizice se pedepseşte cu amendă sau închisoare de până la cinci ani. Aceeaşi infracţiune săvârşită de o persoană juridică se pedepseşte cu amendă, scrie RADOR.

Citește și - Estonia îl sfidează pe Putin. Interdicţie de import şi export de bunuri din Rusia 

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanţă dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează luni DPA.

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident, notează AFP.

Oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie. Totuşi, oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, notează DPA.

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1

Compania publică rusă Gazprom şi-a redus deja semnificativ volumele livrate prin conducta Nord Stream 1, care se întinde pe 1.200 de kilometri şi leagă Rusia de nordul Germaniei, invocând întârzieri în lucrările de reparaţii. Moscova a atribuit întârzierile sancţiunilor impuse de Occident, argument respins de cancelarul german Olaf Scholz, notează DPA.

Dar gazoductul Nord Stream 1 era utilizat doar la 40% din capacitatea sa, ceea ce a dus la noi creşteri ale preţului pe piaţa gazelor, potrivit Agenţiei Federale de Reţea din Germania. Operatorul a prevăzut un termen de zece zile de suspendare a fluxului de gaze prin Nord Stream 1, anunţând planuri de verificare şi reparare sau recalibrare a sursei de alimentare, a sistemelor de protecţie împotriva incendiilor şi a scurgerilor de gaze, precum şi a anumitor valve dacă este necesar, împreună cu actualizări de software.

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică...

Această suspendare a livrărilor pentru zece zile, anunţată de multă vreme, ar trebui să fie teoretic doar o formalitate tehnică, comentează AFP. Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut şi nu au fost întotdeauna finalizate la termenul stabilit, aminteşte şi DPA. Dar în contextul războiului în Ucraina şi a încleştării dintre Moscova şi Occident pe tema energiei, nimeni nu poate spune ce va urma, conform agenţiilor de presă citate. 'Putin ne va închide robinetul la gaz... dar îl va redeschide oare într-o zi?', îşi exprima îngrijorarea duminică publicaţia Bild, cel mai citit cotidian din Germania, preluat de AFP.

'Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil'

'Ne confruntăm cu o situaţie inedită, totul este posibil', a recunoscut în weekened vicecancelarul german Robert Habeck la postul public de radio.

'Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar într-o cantitate mai mare decât înainte. Este posibil însă să nu mai vină deloc şi trebuie să ne pregătim ca întotdeauna pentru ce e mai rău', a adăugat el.

Moscova, invocând o problemă tehnică, a redus deja livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, o decizie denunţată drept 'politică' de către Berlin. În alte zone ale Europei, Gazprom a procedat într-un mod similar, reducând livrările către unele ţări şi suspendându-le complet către altele, cum ar fi Polonia şi Bulgaria, aminteşte AFP. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel