Data publicării:

Estonia devine primul stat ex-sovietic care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Cuplurile gay vor avea și posibilitatea de a adopta copii

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Parlamentul Estoniei a adoptat marți o lege care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, devenind prima țară ex-sovietică care a făcut acest lucru.  

Doi adulți se vor putea căsători „indiferent de sex”, după ce parlamentul a aprobat modificări ale Legii familiei din țară. Actul modificat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, scrie CNN.

Modificările aduse Legii familiei le oferă familiilor gay, de asemenea, dreptul de a adopta copii. În Estonia, doar un cuplu căsătorit poate adopta un copil, deși persoanele homosexuale, lesbiene și bisexuale singure pot, de asemenea, să depună o petiție pentru a adopta.

„Toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubește”, a spus prim-ministrul Kaja Kallas. 

„Prin această decizie, pășim în sfârșit în rândul altor țări nordice, dar și în rândul tuturor țărilor democratice din lume. Aceasta este o decizie care nu ia nimic de la nimeni, ci oferă ceva important pentru mulți”, a continuat ea. „De asemenea, arată că societatea noastră este grijulie și respectuoasă. Sunt mândră de Estonia!”

Relațiile civile între persoane de același sex sunt recunoscute legal în Estonia din 2016, când a intrat în vigoare Legea privind parteneriatele înregistrate. Dar, în timp ce acest act a recunoscut cuplurile indiferent de sexul lor, căsătoria a fost permisă doar între cele de sex opus.

Un sondaj realizat de Centrul Estonian pentru Drepturile Omului în aprilie 2023 a constatat că 53% dintre estonieni cred că „partenerii de același sex ar trebui să aibă dreptul de a se căsători între ei”.

Acesta este cel mai mare procent înregistrat de când a început sondajul în 2012. Atunci, 60% dintre persoanele chestionate au fost împotriva egalității între drepturile de căsătorie.

„Sunt cu adevărat foarte recunoscătoare pentru răbdarea și înțelegerea de care a dat dovadă comunitatea LGBT+ în toți acești ani”, a declarat Signe Riisalo, ministrul Protecției Sociale din Estonia.

„Sper ca, în timp, cei care se opun egalității în căsătorie să ajungă să vadă că nu pierdem nimic cu astfel de măsuri, ci mai degrabă câștigăm”, a adăugat Riisalo. „Sunt încântată că decizia a fost luată acum pentru o Estonie a viitorului, care să aibă grijă de toți.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel