Estonia anunță că îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Estonia anunță că îl susține pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.

Estonia anunță că va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, transmite Agerpres, citând DPA.

"După discuţii aprofundate, suntem siguri că Mark Rutte este pregătit să ia măsuri pentru a consolida Alianţa şi că Estonia îi poate sprijini ambiţiile", a anunţat marţi Ministerul de Externe al Estoniei.

VEZI ȘI: E.S. Adrian Zuckerman arată "cel mai rău lucru pe care l-a făcut Mark Rutte". ”Este absolut inacceptabil să fie șef al NATO”

Între timp, şefa guvernului de la Tallinn, Kaja Kallas, şi-a exprimat asentimentul pentru candidatura lui Mark Rutte. Și ea își manifestă interesul pentru a-i succede lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO.

Poziția LituanieiPreşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat după o întâlnire la Vilnius cu Mark Rutte că acesta este unul dintre politicienii care au recunoscut încă de foarte devreme ameninţarea reprezentată de Rusia şi care şi-a schimbat radical atitudinea faţă de Rusia. Tot el a mai afirmat că Mark Rutte ar fi fost în mod special sensibil şi înţelegător faţă de ameninţările cu care se confruntă NATO pe flancul de est.

Mark Rutte are de asemenea sprijinul SUA, al Marii Britanii şi Germaniei, dar s-ar putea să nu-l obţină şi pe cel din partea României şi a Ungariei, notează agenţia DPA, care aminteşte de candidatura anunţată de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ungaria nu îl susține pe Mark RuteÎn acest context, reamintim faptul că Guvernul Ungariei a anunţat luna trecută că nu-l susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, afirmând că nu poate sprijini o persoană "care a dorit punerea Ungariei în genunchi", referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa care continuă şi astăzi între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi prin care premierul ungar Viktor Orban afirmă că doreşte să interzică acţiunile de promovare a homosexualităţii în şcoli, lege pe care Comisia Europeană şi politicieni vest-europeni o consideră discriminatorie faţă de persoanele LGBT.

Cu această lege, Ungaria nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană, iar această ţară trebuie să fie "pusă în genunchi", declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european dominat atunci de această dispută.

Precizăm că actualul secretar general NATO, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după patru prelungiri în contextul războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel