Estimare IRES privind alegerile 2024. Ce spune Vasile Dîncu / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu, candidat PSD la Parlamentul European, a fost invitatul lui Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii electorale DC Votez unde a vorbit despre alegerile europarlamentare.

Vasile Dîncu a explicat că, în ciuda diferențelor dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, aceste partide au format o alianță pentru a construi un parteneriat pe termen lung, considerând-o un sacrificiu necesar pentru viitorul politic al țării. Vasile Dîncu a menționat că, deși la alegerile europarlamentare coaliția ar putea obține sub 50% din voturi, redistribuirile vor asigura cel puțin jumătate din mandate. 

„Oamenii sunt mai înțelepți ca noi. Mă uit la sondajele din alegeri. Faptul că Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal cu toate reticențele pe care, mai ales colegii noștri, liberalii, le au legate de colaborarea cu cei de stânga, au făcut o alianță pentru ca să ne construim noi un partener pentru viitor, pentru că asta a fost sacrificiul pe care l-am făcut noi comasând alegerile și făcând o alianță pe termen lung, am construit un vehicul pentru Europa. Aici, oamenii votează 50%, și chiar peste 50%, în unele comunități, cu acest vehicul.”, a spus Vasile Dîncu.

„Asta e estimarea IRES la alegerile europarlamentare? La europarlamentare coaliția va obține peste 50%?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

„S-ar putea să obțină, ca cifră, sub 50%, dar cu redistribuiri, probabil că cel puțin jumătate dintre mandate. Dar oamenii ne laudă pentru chestiunea asta pentru că ne-am gândit, împreună cu liberalii, chiar dacă știu ei că există încă fricțiuni, că nu suntem noi sută la sută compatibili, însă când este vorba de aprecierea politicii locale sau a politicii naționale, acolo votează diferit.”, a spus Vasile Dîncu.

 

3. Vasile Dîn... (vasile-dincu-cruce-gat-la-23-23-32_84347500.jpg)

 

Vasile Dîncu a explicat că IRES nu va face un exit-poll tradițional pe 9 iunie, dar va realiza un studiu CATI pentru a analiza structurile demografice, aderența la anumite idei și motivele votului. Acesta a mai subliniat că, deși există conflicte politice locale între PSD și PNL, oamenii reușesc să facă o distincție între proiectele europene și cele locale.

„IRES va face exit-poll pe 9 iunie?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Nu facem un exit-poll, dar o să facem o cercetare pe CATI, un fel de exit-poll pe care îl facem CATI și o să dăm rezultatele. Dacă mă invitați la DC News după alegeri o să discutăm pentru că facem cu scopul de a vedea anumite structuri demografice, aderența la anumite idei, cum s-a votat și care au fost rațiunile.

O să facem un studiu. Nu ne-a comandat nimeni unul. Îl facem pentru plăcerea noastră de a lucra și de a înțelege ceea ce se întâmplă în viața politică. Ne interesează un studiu național.

Este o realitate interesantă, oamenii reușesc să facă o distincție între proiectul nostru european și proiectele locale unde ne certăm, unde ne competiționam cu liberalii sau cu ceilalți competitori politici. Dacă oamenii reușesc să facă distincția asta, înseamnă că și noi, politicienii, ar trebui să o facem.", a spus Vasile Dîncu la emisiunea „DC Votez" de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. 

 

Youtube video image

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel