Eşti iute la mânie? Te înfurii repede? Iată ce te ajută să-ţi ţii nervii în frâu
Dacă simţi că eşti pe cale să explodezi de nervi şi să spui sau să faci ceva ce vei regreta, opreşte-te un minut şi respiră adânc. Articolul de mai jos vine cu câteva ponturi utile.
Emoţie sănătoasă şi naturală, furia poate umbri judecata unei persoane şi capacitatea ei de a lua decizii. Mai mult, poate strica relaţii, dacă se manifestă exagerat. Daunele colaterale se pot limita, însă, prin dominarea acestui sentiment. Când ne găsim într-o situaţie extrem de frustrantă sau de ameninţătoare, e firesc să reacţionăm cu furie. Dar sentimentul poate să apară uneori de nicăieri: în acest caz, rădăcinile furiei pot fi în emoţii şi în întâmplări care nu au legătură cu momentul şi cu situaţia prezente. Din fericire, cu răbdare, aproape oricine poate să înveţe cum să şi-o stăpânească. Principalii paşi ai procesului sunt recunoaşterea semnelor timpurii ale furiei, conştientizarea factorilor declanşatori şi aplicarea tehnicilor de control al acestei emoţii.
Gândeşte înainte să reacţionezi
Când te înfurii, e cel mai uşor să spui sau să faci lucruri pe care mai târziu le vei regreta. Aşa că, înainte să reacţionezi în vreun fel, respiră rar şi adânc. Gândeşte-te câteva secunde la ce ai de gând să faci şi la ce impact va avea reacţia ta asupra viitorului tău apropiat sau îndepărtat.
Arată-ţi nemulţumirea cu... calm
Odată ce te-ai liniştit puţin şi ai meditat asupra reacţiei pe care vrei să o ai, nu ţine furia în tine! Exprimă-ţi-o ferm, dar asertiv. Spune ce te-a deranjat într-o manieră nonconflictuală, fără a căuta să-ţi răneşti interlocutorul şi fără ca lucrurile pe care le rosteşti să îţi scadă din demnitatea personală.
Nu fi ranchiunos!
Iertarea este un instrument puternic, care te ajută şi personal, şi în relaţia cu alţii. Odată ce ţi-ai exprimat furia, treci peste situaţia respectivă. Momentele de furie la care te gândeşti repetitiv se vor înmagazina şi îţi vor crea un sentiment de nedreptate şi te vor amărî pe termen lung. Pentru sănătatea ta psihică, învaţă să ierţi, chiar dacă nu vei uita, şi să mergi mai departe.
Resertează-ţi aşteptările
Uneori, ne aşteptăm de la cei din jur să fie altceva decât sunt sau avem pretenţia ca totul să meargă doar aşa cum ne-am închipuit noi că vor merge. Dacă simţi că aşa stau lucrurile şi în ceea ce te priveşte, gândeşte-te sincer dacă, atunci când te înfurie o persoană sau o situaţie, nu e vorba de fapt decât de aşteptările nerealiste pe care le-ai avut în privinţa respectivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News