Ești în vacanță în SPANIA sau urmează să pleci acolo? MAE, avertizare: Alertă de COD GALBEN
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Ministerul Afacerilor Externe transmite o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că agenţia meteorologică locală a emis, pentru marţi, alertă de cod galben de vânt puternic de coastă pentru comunităţile Asturia şi Cantabria, scrie Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte în permanenţă informaţiile comunicate de autorităţile spaniole şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile şi avertismentele acestora. În caz de urgenţă, cetăţenii români care se află în zonele afectate pot contacta autorităţile spaniole competente, apelând telefonul de urgenţă 112.

De asemenea, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Secţiei Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004 şi ale Consulatului General al României la Sevilla la: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de permanenţă, în funcţie de regiune: Secţia consulară din cadrul Ambasadei României la Madrid: +34669362202; Consulatul General Barcelona: +34661547853; Consulatul General Bilbao: +34608956278; Consulatul General Sevilla: +34648212169; Consulatul Almeria: +34682733408; Consulatul Castellon de la Plana: +34677842467; Consulatul Ciudad Real: +34609513790; Consulatul Zaragoza: +34663814474.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.aemet.es, madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

Intrarea în această țară cu certificatul UE de COVID digital

Toate persoanele care călătoresc în Spania dintr-o altă țară (inclusiv copiii de orice vârstă, călătorii în tranzit și rezidenții din Spania care se întorc acasă) trebuie să completeze formularul de control al sănătății asociat călătoriei lor, potrivit europa.eu.

Atunci când călătoriți cu avionul, puteți accesa formularul și îl puteți semna prin intermediul site-ului Spain Travel Health sau prin intermediul aplicațiilor pentru dispozitive Android sau iOS.Atunci când călătoriți pe mare (ferme), acest lucru se poate face prin următorul link. După finalizarea formularului, veți obține un cod QR pe care va trebui să îl prezentați atât la momentul îmbarcării, cât și la sosirea în Spania la controalele de sănătate. Atunci când călătoriți pe uscat, nu este necesar un formular.

Certificatul UE de COVID digital poate fi de trei tipuri diferite (vaccinare, test de diagnosticare sau recuperare), iar oricare dintre acestea poate fi utilizat de călători pentru a intra în Spania, atât timp cât îndeplinesc următoarele criterii:

- Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 este valabil 14 zile după ce a primit regimul complet. Orice vaccin autorizat de Uniunea Europeană (Agenția Europeană pentru Medicamente, EMA) și OMS va fi acceptat.

- Certificat de test de diagnostic pentru SARSCoV2 cu rezultat negativ. Următoarele teste de diagnostic sunt admisibile:

1. NAAT – teste de amplificare a acidului nucleic (de exemplu: RT-PCR, RT-LAMP, TMA, HAD, NEAR, CRISPR, SDA), cu eșantionare în ultimele 72 de ore până la sosirea în Spania.

2. Test cu antigen rapid la șobolan, cu prelevare de probe în ultimele 48 de ore până la sosirea în Spania. Puteți consulta lista testelor rapide aprobate de Comisia Europeană prin intermediul acestui link

Un certificat de recuperare COVID-19 (valabil din ziua 11 după primul NAAT pozitiv și până la 180 de zile de la data eșantionului). Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt scutiți de la depunerea acestor certificate, dar nu de la completarea formularului de control al sănătății și de la obținerea unui cod QR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel