Este untul de arahide benefic pentru sănătate? Iată avantajele și dezavantajele
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sandvişul cu unt de arahide şi banane rămâne preferatul copiilor / Foto: Pexels
Sandvişul cu unt de arahide şi banane rămâne preferatul copiilor / Foto: Pexels
Ești un auto-proclamat pasionat de unt de arahide?

În mod clar, nu ești singurul, motiv pentru care am considerat că este necesar să dezvăluim potențialele efecte secundare (care nu sunt toate rele!) pe care le-ați putea întâmpina în urma consumului.

Mai jos, detaliem câteva dintre aceste efecte secundare.

Reflux de acid gastric sau arsuri la stomac

Din păcate, untul de arahide poate provoca un disconfort major în piept și gât. De ce? Alunele sunt mai bogate în grăsimi decât alte nuci, ceea ce înseamnă că agravează ceea ce se numește sfincterul esofagian inferior (SEI), un mănunchi de mușchi care arată ca o clapă la capătul esofagului. Alimentele grase pot determina SEI să se relaxeze, dar nu într-un mod bun. Ai nevoie de SEI pentru a rămâne puternic și încordat, deoarece este ceea ce etanșează fundul esofagului și îl protejează de acidul din stomac.

Deci, atunci când alimentele grase vă fac sfincterul esofagian inferior să se relaxeze, acidul din stomac se poate strecura în esofag, oferindu-vă simptome de reflux al acidului gastric și arsuri la stomac. 

Dificultate la înghițire

Pe lângă faptul că mestecarea unei linguri prea mare de unt de arahide produce senzația că nu puteți înghiți fără un pahar cu apă în mână, există un alt motiv pentru care untul de arahide ar putea îngreuna esofagul dumneavoastră să îndeplinească această funcție normală. S-ar putea să aveți o ușoară alergie la alune și să nu o știți, ceea ce poate provoca esofagită eozinofilă (EoE). 

Potrivit Clinicii Mayo, EoE este o boală cronică a sistemului imunitar care poate provoca inflamații în țesutul esofagian și poate face dificil înghițitul.

Alergiile alimentare, împreună cu alți factori de risc, cum ar fi alergiile de mediu și astmul, pot determina dezvoltarea EoE. În plus, apariția unor crize repetate de reflux acid ar putea exacerba inflamația la nivelul esofagului. Așadar, dacă de obicei aveți reflux de acid după ce mâncați unt de arahide și simțiți că mâncarea vă este prinsă în gât, asigurați-vă că vizitați un gastroenterolog pentru a vedea dacă puteți fi testat pentru alergii alimentare și poate o endoscopie.

Îmbunătățirea sănătății inimii

În același timp, deoarece alunele sunt bogate în acești acizi grași nesaturați, ele reprezintă o substituție mult mai bună pentru alimentele care sunt încărcate în grăsimi saturate (gândiți-vă, alimente procesate și carne roșie). Uleiul de arahide este extrem de bogat în acid oleic, despre care se crede că ajută la menținerea unui nivel bun de colesterol (HDL), dar și a unei rate optime a tensiunii arteriale, ambele fiind factori cheie pentru sănătatea generală a inimii. 

Acesta este mai ales cazul când alunele înlocuiesc grăsimile nesănătoase în dieta ta.

Creștere în greutate

Untul de arahide este caloric, așa că ai putea să te îngrași dacă mănânci prea mult. Amintește-ți, doar două linguri de unt de arahide au puțin sub 200 de calorii. Țineți cont de asta în timp ce vă ungeți pâinea prăjită. Ca și în cazul majorității alimentelor, totul trebuie consumat cu moderație, nu?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel