Este Soarele periculos pentru piele numai vara? Medicul dermatolog Sînziana Dumitru, răspuns: Pielea noastră nu uită niciodată
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Medicul dermatolog Sînziana Dumitru răspunde unei întrebări pe care şi-o pun foarte mulţi: Soarele este periculos pentru piele numai vara sau pe parcursul întregului an?

Știm că, în ultimii ani, subțierea stratului de ozon reprezintă principala cauză pentru creșterea semnificativă a cantității de radiații ultraviolete ce ajung pe suprafața Pământului.

Câți dintre noi nu am experimentat pe propria piele acest lucru? Cați dintre noi nu am suferit o arsura solara cel puțin o dată în viață? Arsurile solare pot varia de la simplul eritem (“roşeață”) al pielii până la dezvoltarea de bule (“bășici”) extrem de dureroase. În plus, acestea se pot însoți de insolație cu febră, dureri musculare, dureri de cap, greață și vărsături, deshidratare ce pot duce la agravarea unor boli preexistente sau chiar la nevoia de spitalizare. Astfel suntem de acord că, cel puțin pe timpul verii, soarele este inamicul numărul unu pentru pielea noastră. Dar oare în restul timpului acesta ne este prieten?

Persoanele în vârstă care și-au petrecut o mare parte din viață în interior, fără expuneri excesive la soare probabil vor fi tentate să spună că da. Însă persoanele care au lucrat toată viața în exterior, fiind nevoite să se expună excesiv la soare, cu certitudine nu vor fi de acord. Acestea din urmă vor fi observat cum o persoană de aceeași vârstă, dar care se încadrează în prima categorie menționată, a îmbătrânit mai frumos, în timp ce ele au dezvoltat riduri adânci, proeminente, apărute înainte de timp, precum și pete brune (lentigo solar) sau chiar leziuni în relief, aspre, care provoacă mâncărime (keratoze seboreice). Toate acestea sunt consecințe ale expunerii excesive la soare, transmite medicul dermatolog Sînziana Dumitru, Clinica RomGerMed.

Sînziana Dumitru: "Radiațiile ultraviolete sunt un factor de risc major"

"Și dacă ar fi vorba numai despre arsurile solare și aspectul estetic, însă știm că radiațiile ultraviolete sunt un factor de risc major în dezvoltarea cancerelor de piele. Melanomul, unul dintre cele mai agresive cancere de piele, cauzează 27.147 de decese pe an în Europa, iar numărul de cazuri noi diagnosticate cu melanom este în continuă creștere, iar predicțiile epidemiologice pentru următorii ani nu arată bine deloc.

Din păcate, pielea noastră nu uită niciodată, iar fiecare expunere la soare de când ne întâlnim prima dată cu acesta și până murim este contorizată la nivelul codului genetic al celulelor pielii noastre. Aveți grijă de pielea dumneavoastră și evitați expunerea excesivă la soare!", transmite medicul Sînziana Dumitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel