Data actualizării:
Data publicării:

S-a modificat legislația rutieră: Situația în care șoferului i se reține permisul - VIDEO

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
În ultima ediție din "Culisele Justiției", emisiune moderată de Laura Duță, invitat a fost comisarul-șef Cristian Andrieș, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române. Discuția s-a concentrat, printre altele, pe câteva subiecte esențiale: suplimentarea efectivelor de poliție în perioadele aglomerate, importanța utilizării centurii de siguranță și interzicerea conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Cristian Andrieș a declarat că polițiștii rutieri se așteaptă la creșteri ale traficului rutier înaintea sărbătorilor și în sezonul estival, motiv pentru care efectivele de poliție vor fi suplimentate și vor fi organizate acțiuni speciale pentru depistarea și sancționarea celor care nu respectă normele rutiere.

"Într-adevăr. Ne așteptăm la valori ridicate întotdeauna înaintea sărbătorilor, fie ele pascale, fie de iarnă, fie înaintea sezonului estival. Polițiștii rutieri se așteaptă la creșteri importante ale valorilor de trafic către mare, munte sau către alte destinații. Motiv pentru care și efectivele de polițiști rutieri sunt suplimentate, sunt organizate acțiuni. Și, că tot aminteați, au fost realizate acțiuni în seara de Înviere", a declarat Cristian Andrieș.

Acesta a coordonat personal astfel de acțiuni în Constanța și a subliniat importanța continuării acestor activități preventive și educative.

"M-am aflat în Constanța, unde am coordonat și am acționat împreună cu colegii mei tocmai pentru depistarea și sancționarea celor care nu respectă normele rutiere. Nu au fost probleme deosebite, aș ține să menționez și acest lucru. Aceste activități vor fi realizate în mod susținut și în continuare.

Polițiștii rutieri vor fi în permanență la datorie, inclusiv în preajma festivalurilor, a oricăror spectacole, a oricăror evenimente care presupun un public larg. Și polițiștii vor fi în zonă tocmai pentru a preîntâmpina și, în al doilea rând, pentru a depista și sancționa pe cei care nu [n.r., respectă regulile]. Ne bucurăm foarte mult când efectuăm aceste testări, fie de alcool, fie de droguri, și nu sunt depistați conducători aflați sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive", a mai spus acesta.

De asemenea, a reamintit șoferilor despre interzicerea conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor, importanța utilizării centurii de siguranță și a respectării regulilor de trafic, inclusiv interdicția de a circula pe banda de urgență, care acum se sancționează cu reținerea permisului.

"Din păcate, sunt și unele situații în care conducătorii de autovehicule sunt depistați sub influență, motiv pentru care, în acele situații, polițiștii rutieri nu au altceva de făcut decât să aplice sancțiunile prevăzute de lege. Și dacă tot mi-ați dat voie să transmit câteva cuvinte, cu aceste deplasări în perioadele de weekend și în această perioadă de sezon estival care urmează, aș dori să reamintesc tuturor conducătorilor de autovehicule că este interzisă conducerea sub influența alcoolului și a drogurilor.

Am mai menționat anterior și despre utilizarea centurii. Este extrem de important, în eventualitatea implicării într-un eveniment nedorit. Se poate întâmpla să fie un eveniment chiar nedorit, tocmai de aici vine și definiția de accident: un eveniment nedorit, neprevăzut. Adică poate să nu fie vina cuiva, s-au mai întâmplat evenimente, vă dau doar un exemplu care îmi vine în minte: poate un câine trece pe autostradă, iar acest lucru nu poate să-l prevină nimeni.

De aceea spun că portul centurii este extrem de important. De asemenea, este bine să adaptăm în permanență viteza de deplasare, mai ales dacă condițiile meteorologice nu sunt dintre cele mai favorabile. Poate fi ploaie, poate fi o ceață puternică.

Știți și dumneavoastră, eu mi-aduc aminte foarte bine de evenimentele nedorite, de carambolurile produse pe autostradă din cauza ceții. Deci, de aceea vreau să reamintesc tuturor conducătorilor riscurile la care se expun dacă nu respectă niște norme extrem de simple.

De asemenea, reamintesc faptul că nu este permisă circulația pe banda de urgență. Mai mult decât atât, nu de puțină vreme s-a modificat legislația rutieră în sensul în care această conducere pe banda de urgență constituie contravenție, iar în această situație se reține permisul, respectiv este suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Dacă până acum nu era decât o simplă amendă, de vreo 3 ani de zile a fost introdusă această reglementare. De ce? Exact cum spuneam mai devreme, pentru că se fac aglomerări mari de trafic în anumite zone, în special în zona de taxare - dacă vreți - pe autostrada A2 București-Constanța, iar unii preferă să o ia pe banda de urgență. Le atragem atenția pe această cale că acest comportament nu este unul corespunzător și poate fi sancționat cu amenzi foarte ridicate.

Acestea ar fi recomandările Poliției Rutiere pentru această perioadă, mai ales că va începe sezonul estival și o mare parte vor merge în special către litoral, dar și către zonele montane.

Dar și în restul țării aceste recomandări sunt valabile, pentru că evenimente se produc peste tot și recomandările polițiștilor rutieri sunt tocmai în sensul respectării normelor rutiere, indicațiilor polițiștilor aflați în trafic, pentru că dacă sunt acolo, sunt de cele mai multe ori pentru a sprijini, pentru a asigura fluența sau pentru a asigura măsuri, dacă s-a întâmplat ceva pe drumul public.

Și de aceea este bine ca atunci când vedem un polițist, să circulăm cu o mai mare atenție în trafic", a conchis comisarul-șef.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel