Data publicării:

Este adevărat că animalele simt cutremurul în avans? Iată răspunsul științei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels
Fotografie de la Ahmed Akacha/ Pexels

Gândiți-vă cât de grozavă ar putea fi descoperirea că animalele pot prezice cu adevărat cutremure, în primul rând pentru că astăzi nu există nicio tehnologie care să le poată prezice.

Ideea că animalele simt un cutremur dându-ne timp să ne pregătim, evident, atrage toată lumea. Dar – atenție – nu există dovezi științifice cu privire la această posibilitate, doar zeci și studii efectuate.

Pe net putem găsi numeroase videoclipuri cu câini care, cu câteva secunde înainte de un șoc, urlă sau fug; în acest caz, oamenii de știință au investigat o altă abilitate a animalelor și anume aceea de a percepe un cutremur înainte de a se produce.

Conform acestor studii, animalele ar simți undele P ale cutremurelor, pe care nu le putem percepe.

Dar ce sunt aceste unde P?

Se numesc unde P, ca ”prim” sau ”primare”, pentru că atunci când are loc un cutremur sunt undele care se propagă mai repede și pe care seismografele le detectează mai întâi, scrie Kodami.

După cum explică unii cercetători, prin urmare, animalele ar avea capacitatea de a percepe undele P, pe care noi nu le percepem. Așa că putem spune că în videoclipurile care circulă online, în realitate, animalele nu prezic cutremurul ci mai degrabă ar reacționa la un cutremur care este deja în curs, chiar dacă nu l-am observat încă.

Dar acum să trecem la a doua întrebare, poate cea mai fascinantă și asupra căreia s-au efectuat sute de studii și multe sunt încă în desfășurare: animalele pot prezice sosirea cutremurelor, nu cu un minut înainte, ci cu zile, chiar săptămân de avans?

Cum se comportă animalele înaintea unui cutremur? 

Site-ul USGS (Institutul Geologic al Statelor Unite) raportează câteva cazuri izbitoare. Cele mai vechi dovezi datează din 373 î.Hr. , când chiar înainte de un cutremur major în Grecia, șobolani, nevăstuici, șerpi și centipede și-au părăsit casele în masă.

Un altul datează din 1975: autoritățile chineze au decis să evacueze orașul Haicheng în urma unui comportament ieșit din comun al șerpilor, care au ieșit brusc din hibernare și au început să se târască din găuri. La scurt timp după aceea, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,3, care a rămas în istorie ca primul cutremur prezis din istorie.

Această decizie a salvat aproximativ 150.000 de oameni, au estimat autoritățile locale.

Când cutremurul din 2004 din Indonezia a avut loc, totuși, localnicii au spus că elefanții au început să se îndepărteze de mare în zone mai înalte, reușind astfel să evite valul care a distrus orașele de coastă.

Cu toate acestea, să ținem cont de faptul că acestea sunt doar evenimente raportate și nu studii științifice verificate.

Cu cât timp înainte simt animalele cutremurul?

Între 2016 și 2017, o echipă internațională condusă de Martin Wikelski, ornitolog și director al Institutului Max Planck de Comportament Animal, a monitorizat comportamentul vacilor, oilor, iepurilor, găinilor și câinilor cu tehnologie specializată.

Pe parcursul a patru luni, în acea zonă au fost înregistrate 18.000 de cutremure: mai presus de toate mici cutremure, dar și o duzină de cutremure cu magnitudinea 4, inclusiv cel de 6,6.

Ei bine, cercetătorii au văzut că, în special animalele închise, acestea au început să se agite cu până la 20 de ore înainte de fiecare nou șoc.

Pe baza acestor variații de comportament, au încercat să facă estimări ale cutremurelor care au sosit la scurt timp după aceea. Cu această metodă - au scris ei în cercetare - ar fi fost capabili să prezică corect șapte din opt cutremure. 

Printre numeroasele ipoteze formulate se numără și cea conform căreia animalele ar reacționa la o concentrație de ioni pozitivi din aer, semnal chimic care se studiază printre fenomenele precursoare ale cutremurelor.

Conlcluzie

Gândiți-vă ce ar însemna, cu sprijinul cercetării și al tehnologiilor din ce în ce mai de ultimă oră, să încercați să deslușim chiar și unul dintre multele mistere referitoare la regnul animal, din care mai avem atât de multe de învățat. 

Și poate cine știe, colaborând într-un mod sănătos și respectuos cu animalele, pe viitor evacuarea orașelor noastre poate să nu mai fie doar un caz izolat, ci normalitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel