Data publicării:

Eșecul sărbătoririi limbii române. Vezi 7 curiozități ale acesteia

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Stiri
WhatsApp
senatul-a-aprobat-sarbatorirea-la-31-august-a-zilei-limbii-romane-119992
senatul-a-aprobat-sarbatorirea-la-31-august-a-zilei-limbii-romane-119992

Câteva concerte de muzică populară și câteva manifestări culturale. Ziua limbii române a fost sărbătorită ieri pentru prima dată, însă a trecut ca orice altă zi în cele mai multe oraşe ale ţării. Nici măcar drapelul nu a fost arborat în anumite localități, aşa cum cerea legea. De Ce News vă prezintă șapte particularități care ne pot face mândri de limba pe care o vorbim:

1. Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română (pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză) se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pe primul loc se află un cuvânt german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic). Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.

2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: “Oaia aia e a ei”

3. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.

4. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană: acioaiei.

5. Cel mai lung cuvânt care incepe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane: înspre.

6. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Constantinești.

7. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel