Data publicării:

Eșec în negocierile Rusia-Ucraina. Civilii rămân blocați. Nu se mai deschid coridoare umanitare 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Macron: O operaţiune umanitară la Mariupol este refuzată explicit de Vladimir Putin
Macron: O operaţiune umanitară la Mariupol este refuzată explicit de Vladimir Putin
Negociatorii din Rusia și Ucraina nu s-au înțeles cu privire la deschiderea unor coridoare de evacuare în cursul zilei de duminică.

Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind coridoarele de evacuare pentru a ajuta civilii care fug din zonele devastate de război, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.

„Nu am reușit să ajungem la un acord privind încetarea focului pe rutele de evacuare. Din acest motiv, din păcate, nu deschidem astăzi coridoare umanitare", a anunțat Iryna Vereshchuk pe contul său de Telegram.

Vereshchuk a mai spus că autoritățile ucrainene au cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și a militarilor ucraineni răniți din Mariupol.

Sâmbătă, părțile au acceptat deschiderea a nouă coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor.

Cinci coridoare de evacuare au fost deschise astfel, sâmbătă, în regiunea ucraineană Luhansk, în estul țării, relatează Mediafax. 

Cordoarele sunt importante și în cazul utilizării unor arme interzise

Coridoarele sunt extrem de importante pentru evacuarea populației civile. Riscul ca Rusia să utilizeze arme chimice contra Ucrainei rămâne ridicat, a afirmat miercuri viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar, care a reluat astfel avertismentele de săptămâna trecută ale preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Maliar a spus că autorităţile ucrainene verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi folosit deja arme chimice în timpul asediului asupra oraşului Mariupol, port la Marea Azov, şi că există o teorie potrivit căreia au fost utilizate muniţii cu fosfor.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat marţi că Statele Unite sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să recurgă la arme chimice în Ucraina.

Rusia spune că sunt dezinformări. La fel au spus și când Europa vorbea de invadarea Ucrainei



Rusia a susţinut miercuri că afirmaţiile Washingtonului şi ale Kievului potrivit cărora ea ar putea folosi arme chimice în Ucraina sunt dezinformări, întrucât partea rusă şi-a distrus ultimele stocuri de arme chimice în 2017.

Ambasada Rusiei la Washington a apus că radicalii ucraineni se pregătesc să însceneze provocări legate de folosirea armelor chimice şi că Ned Price dezinformează.

Cerem Washingtonului să oprească răspândirea dezinformărilor. Încă o dată Ned Price se distinge prin afirmaţii neproductive, neacoperite nici măcar de o singură dovadă, a reacţionat reprezentanţa diplomatică rusă.

Pe de altă parte, Ucraina a anunţat că nu va deschide niciun coridor umanitar miercuri, acuzând Rusia de încălcarea normelor dreptului internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel