Data publicării:

Eșec al lui Tőkés în PE privind "minoritățile băștinașe"

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

László Tőkés a înregistrat un eșec răsunător în Parlamentul European, în tentativa sa de combatere a "antimaghiarismului" și de obținere a autonomiei pentru ungurii din Transilvania. Europarlamentarul a militat în PE pentru "autodeterminarea comunităţii maghiare din România", însă nu s-a bucurat de un succes prea mare.

Europarlamentarul PNL, Renate Weber, alături de un grup de colegi liberali din PE, au adresat în luna februarie o solicitare Comisiei Europene. Tema documentului era lupta împotriva rasismului, xenofibiei, antisemitismului, antiislamismului, homofobiei şi antiţigănismului în UE. Solicitarea a fost dezbătută în cadrul plenarei de ieri (12 martie 2013), în prezenţa comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding.

Cei care au formulat întrebarea parlamentară, au motivat că pe teritoriul Uniunii Europene putem fi, şi astăzi, martorii unor fenomene şi fapte discriminatorii rasiste, xenofobe, antisemite, antiislamiste, homofobe şi antiţigăneşti. Mai mult, în unele state membre există partide extremiste, prezente în Parlament, care răspândesc discursuri şi programe propovăduitoare de ură şi intoleranţă. Văzând că aceste apariţii, ce periclitează valorile europene, sunt tot mai dese şi mai puternice, semnatarii întrebării au stăruit asupra intensificării luptei împotriva discriminării, a discursului urii  şi a altor astfel de fenomene negative.

În cadrul dezbaterii parlamentare de astăzi şi-au exprimat susţinerea pentru proiectul de luare de poziţie liderii grupurilor PPE, PSE şi ALDE. Au existat şi propuneri de a include în documentul ce urmează să fie adoptat de legislativul european şi aspecte privind răspândirea curentelor împotriva creştinismului şi a sărăciei. Un alt aspect al manifestărilor xenofobe a fost înmulţirea cazurilor de huliganism în rândul  suporterilor de fotbal sau atmosfera creată de presa britanică prin articolele îndreptate împotriva muncitorilor din Marea Britanie şi din România.

Militează împotriva "antimaghiarismului" și pentru "autodeterminare"

În discursul său, europarlamentarul Tőkés László a sugerat ca între xenofobie, antiţigănism şi antisemitism să fie trecută şi discriminarea care apasă minorităţile etnice tradiţionale. În acest sens, a menţionat antimaghiarismul din ce în ce mai puternic din România care – în sinea lui – poate fi asemănat fenomenelor enumerate.

Europarlamentarul ardelean a vorbit şi despre marşul pentru autonomie care a avut loc în data de 10 martie la Târgu Mureş. El a spus că cel mai puternic antidot la antimaghiarismul şovin, prezent şi la nivel de politică de stat în România, este autodeterminarea comunităţii maghiare.

"Aşa cum se cunoaşte, prim-ministrul Victor Ponta – dintr-un calcul de ordin politic – a amestecat voit marşul de la Târgu Mureş cu protestul Jobbik din Ungaria, catalogând manifestarea noastră publică, democratică şi paşnică, drept <extremistă>, <o confruntare>", a arătat europarlamentarul.

În final, europarlamentarii Gál Kinga şi Tőkés László – în lipsa unui sprijin din partea propriei fracţiuni PPE (!) – nu au reuşit să impună includerea textului privind protejarea minorităţilor băştinaşe, în proiectul de hotărâre. Şi de aici reiese că în "Europa unită" mai este cale lungă până să se ajungă la respectarea drepturilor elementare ale minorităţilor: până la autonomie...

Iată luarea de cuvânt a lui Tőkés László:

"Salut şi sprijin moţiunea Renatei Weber şi a colegilor ei europarlamentari.

Totodată, sugerez ca, în completarea luptei împotriva xenofobiei să ne concentrăm puterile şi împotriva dicriminării ce apasă minorităţile etnice tradiţionale.

În România, dar şi în statele învecinate ei, antimaghiarismul (anti-Hungarianism) a căpătat asemenea proporţii că poate fi asemănat antisemitismului (anti-Semitism) şi antiţigănism (anti-Gypsyism).

În data de 10 martie, la Târgu Mureş, oraş cunoscut pentru pogromul antimaghiar din 1990, a fost organizat mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi amaghiarilor din Ardeal, cu participarea a zeci de mii de persoane. Avem convingerea că dreptul democratic al maghiarimii din România este autodeterminarea comunităţii – drept apărare instituţională, eficientă, împotriva dicriminării etnice şi a opresiunii  minorităţii.

Solicit Parlamentului, să vină în ajutorul minorităţilor naţionale, a căror existenţă este ameninţată, şi dacă ele trăiesc pe teritoriul Uniunii Europene, nu doar în cazul ţărilor din lumea a treia!"

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel