Erupţie vulcanică în Filipine. Coloană gri de 1 kilometru trimisă în atmosferă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Clive Kim, Pexels
Fotografie de la Clive Kim, Pexels
O erupţie vulcanică a avut loc duminică în Filipine, la câteva sute de kilometri distanţă de capitala Manilla. 

Erupţia explozivă a vulcanului Bulusan, situat în provincia rurală Sorsogon, a durat aproximativ 17 minute şi a trimis în atmosferă un o coloană gri care a avut o înălţime de cel puţin un kilometru, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie şi seismologie.

În urma erupţiei, autorităţile din Filipine au ridicat nivelul de alertă la nivelul 1 din 5, semnalând "tulburări seismice de slabă intensitate".

"A avut loc o erupţie freatică a vulcanului Bulusan, ceea ce înseamnă că explozia a fost provocată de apa fierbinte de sub crater", a declarat Renato Solidum, directorul institului menţionat, pentru postul radiofonic local DZBB.

Un strat de cenuşă s-a depus în două sate din provincia Sorsogon, situate la circa 500 de kilometri sud de capitala ţării, Manila, însă nicio persoană rănită nu a fost confirmată pentru moment.

Vizibilitate zero în două localităţi



În municipalitatea Juban, cenuşa vulcanică a provocat "vizibilitate zero" în două localităţi, iar un campion al pompierilor a intervenit pentru a curăţa zona, a precizat un reprezentant al Biroului pentru catastrofe naturale, Dennis Despabiladeras.

"Evacuarea populaţiei este în curs de desfăşurare acolo, iar prioritatea noastră se îndreaptă către persoanele vârstnice şi persoanele astmatice", a declarat el.

Conducerea Aeroportului din Manila a anunţat că nicio cursă nu a fost afectată până în prezent, însă piloţii de aeronave au fost avertizaţi să nu se apropie de zona de erupţie.

Autorităţile filipineze le-au reamintit rezidenţilor interdicţia de a pătrunde pe o rază de 4 kilometri în jurul vulcanului şi le-au sfătuit pe persoanele care locuiesc în proximitatea acestuia să rămână prudente "din cauza unor posibilităţi crescute de erupţii freatice bruşte şi periculoase".

Locuitorii din văile apropiate au fost rugaţi să rămână şi ei vigilenţi în faţa riscului de producere a unor scurgeri de noroi în cazul unor ploi abundente.

Vulcanul Bulusan a fost destul de activ în ultimii ani şi a avut 12 erupţii similare înregistrate în perioada 2016-2017.

Filipine se află în "Cercul de Foc al Pacificului", o zonă deosebit de activă pe plan seismic, în care se află peste 20 de vulcani activi, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel