Erupția vulcanului Taal a gonit mii de oameni din casele lor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Adrian Malec
Foto: Pixabay, de Adrian Malec
Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele după erupţia vulcanului Taal.

Cel puţin 3.300 de persoane şi-au părăsit locuinţele după erupţia vulcanului Taal, al doilea cel mai activ din Filipine, două noi explozii fiind înregistrate duminică dimineaţa, au anunţat oficiali, relatează Agerpres, citând dpa.

VEZI ȘI: Erupţia vulcanului subacvatic din Tonga, atât de puternică încât a trimis unde de şoc în spaţiu
Vulcanul Taal din provincia Batangas, la 66 de kilometri sud de Manila, a erupt sâmbătă, generând un nor de abur, gaz şi cenuşă până la o înălţime de 3 kilometri.

"Există activitate magmatică"



Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine (Phivolcs) a anunţat că nivelul de alertă rămâne la trei în urma activităţii vulcanului Taal.

"Aceasta înseamnă că există activitate magmatică", a afirmat directorul Phivolcs, Renato Solidum, pentru canalul de ştiri Teleradyo. "Magma se ridică încet până la crater şi interacţiunea sa cu apa provoacă explozii", a mai spus el.

În total, 3.383 de locuitori din oraşele cu risc ridicat Agoncillo şi Laurel, aflate în apropierea vulcanului, s-au mutat de sâmbătă în şcolile publice transformate în centre de evacuare, au anunţat oficiali locali.

Unii locuitori au refuzat să-şi părăsească casele, motivând că erupţiile nu sunt încă puternice.

Departamentul Sănătăţii, avertisment: Și cenușa este periculoasă pentru oameni



Phivolcs şi Departamentul Sănătăţii au emis avertismente în legătură cu pericolul reprezentat de cenuşa cu miros de sulf expulzată de vulcan şi i-au îndemnat pe locuitori să închidă ferestrele şi să nu iasă din case.

Regiunea este o populară destinaţie turistică graţie lacului pitoresc din interiorul craterului şi are particularitatea de a fi singurul vulcan din lume situat în mijlocul unui lac de pe o insulă.

376.000 de persoane au fost evacuate, iar 39 au murit din cauza unor afecțiuni



Vulcanul Taal a erupt cel mai recent în ianuarie 2020, provocând evacuarea a peste 376.000 de persoane. Un număr de 39 de persoane au decedat din cauza unor afecţiuni în perioada când s-au aflat în centrele de evacuare sau a unor accidente provocate de depunerile dense de cenuşă, potrivit guvernului provinciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel