Erika Isac, o femeie într-o lume a bărbaților: În mine trăiesc doi lupi, cel care plânge și cel căruia i se rupe total. Nu sunt acolo unde vreau, simt că am destul de multe de demonstrat
Data publicării:
Autor: Giorgi Ichim
WhatsApp
Erika Isac - Foto: Giorgi Ichim
Erika Isac - Foto: Giorgi Ichim
Erika Isac, interviu pentru DC News. Cum e să fii femeie într-o industrie a bărbaților. Ce spune despre cei doi lupi din interiorul ei.

Poiana Brașov a fost timp de patru zile centrul distracției pentru fanii care au ales să participe la cea de-a doua ediție a festivalului Massif, primul mare eveniment organizat într-o stațiune montană din Centrul și Estul Europei.

Timp de 4 zile, peste 43.000 de oameni s-au bucurat de muzica și energia artiștilor români și internaționali, care au urcat pe scenele Massif.

Alături de artiști cunoscuți precum Puya, Akos, Valeron, Killa Fonic, Deliric sau Chase & Status, artista momentului, Erika Isac a încheiat cele 4 zile de festival cu un concert care a încins atmosfera și a subliniat problemele reale ale României față de rolul femeii în societate.

Sigur, rolul femeii în societate este un subiect complex și continuu, care poate fi abordat din diverse perspective culturale, sociale și religioase. În general, rolul femeii în societate s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului, dar nu mulți vor să-l accepte.

Dacă în multe societăți femeile au avut rolul de gospodine și au fost responsabile doar de îngrijirea casei, familiei și copiilor, în ultimele decenii femeile au câștigat o mare independență și au avut acces la educație, li s-a permis să ocupe poziții înalte în carieră și să devină active în diferite domenii, inclusiv politică, afaceri, știință, cultură, artă...

Astăzi, femeile sunt considerate egale cu bărbații din punct de vedere legal și au drepturi egale în diverse domenii ale vieții sociale și profesionale.

Cu toate acestea, există încă multe provocări și inegalități, atât în ceea ce privește egalitatea salarială, cât și participarea în politică și luarea deciziilor.

Ei bine, Erika Isac este femeia care a devenit vocea unei societăți și vocea a milioane de femei.

La vârsta de 23 de ani, Erika Isac a captivat atenția tuturor cu unul dintre cele mai puternice mesaje exprimate vreodată, marcând un record în domeniul muzical.

Foto: Giorgi Ichim

De exemplu, în ultima sa piesă, Erika Isac a insistat pe subreprezentarea femeilor în politica românească, care nu reflectă doar bariere culturale și sociale, ci structuri și practici politice.

În ceea ce privește piesa Macarena, dincolo de limbajul agresiv și apariția ei fără haine în videoclipul piesei, Erika Isac a scos la lumină realitățile unei societăți bolnave, a evidențiat stereotipurile de gen și a pus la punct o mulțime de bărbați care cred că femeia este doar un obiect. În plus, Erika Isac a fost vocea milioanelor de femei care au fost victime ale abuzului, violenței și hărțuirii sexuale.

Încă de acum 5 luni, prin piesele sale, de la "Tupeista", "Macarena" și mai nou "Femei în Parlament", Erika Isac a reușit să sublinieze problemele societății, problemele femeilor și să ofere curaj și încredere femeilor.

Într-un scurt interviu pentru DC News, Erika Isac ne-a vorbit despre cei doi lupi care se află în interiorul ei, despre valul de reacții primite de la oameni în urma celor trei piese puternice lansate în ultimele luni și despre cum este să fii femeie într-o industrie a bărbaților.

Giorgi Ichim, DC News: Îți vezi visul devenit realitate?

"Da, îmi văd visul devenit realitate. Bineînțeles că încă nu sunt la 100% unde îmi doresc să fiu. Momentan mă simt pe la 60%, dar simt că mai am destul de multe de demonstrat în primul rând mie, apoi familiei și apoi publicului.

Nu sunt acolo unde vreau eu, dar suntem pe drumul cel bun", ne-a spus Erika Isac.

Giorgi Ichim, DC News: Cum reacționezi la mesajele de hate? Te lași afectată de ele sau încerci să le transformi în ceva constructiv?

"Să știi că am momente în care mă las afectată de ele și momente în care pur și simplu nu-mi pasă.

În mine trăiesc doi lupi: cel care plânge la mesajele de hate și cel căruia i se rupe total. Dar mi se pare normal, că până la urmă sunt om și cred că fiecare om ar reacționa la fel", a mai spus Erika Isac.

Giorgi Ichim, DC News: Cum e să fii femeie în industia muzicală și cum e să fii femeia care își asumă să abordeze un astfel de gen muzical și să cânte astfel de versuri?

"Să fii femeie în industria de urban este destul de dificil. Să știi că mi-a fost destul de dificil să încep să scriu suficient de bine, pentru că eu vin din zona de comercial, am scris ani de zile pentru comercial, piese de dragoste, de radio. Și să fac trecerea asta la urban a fost un lucru pe care, cumva, mereu mi l-am dorit și părinții mei m-au susținut mereu în direcția asta cu rap-ul. 

A fost greu. Încă îmi e puțin greu, având în vedere că lumea încă se obișnuiește cu o prezență feminină în zona asta agresivă, dar suntem mai bine decât eram acum cinci luni (n.r. atunci când a lansat piesa "Tupeista" și a ridicat publicul din România pentru prima dată în aer), deci lucrurile merg în direcția care trebuie", a conchis Erika Isac.

Foto: Giorgi Ichim

 

 

Vezi INTERVIUL AICI:

Poți asculta piesele Erikăi Isac aici:

 

Tupeista

Macarena

 

Femei în Parlament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel