Eric Pleskow, un apreciat producător de la Hollywood, a murit la vârsta de 95 de ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Producătorul hollywoodian de origine austriacă Eric Peskow a murit marţi la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o suită numeroasă de filme clasice realizate sub supravegherea sa şi care au fost premiate la galele Oscar, informează DPA.

Decesul său a fost confirmat de organizatorii Festivalului de Film de la Viena (Viennale), unde Eric Pleskow deţinea titlul de preşedinte onorific. Născut la Viena într-o familie evreiască sub numele de Erich Pleskoff, el a fugit din calea nazismului alături de rudele sale cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a emigrat în Statele Unite, după ce a locuit pentru scurte perioade în Franţa, Belgia şi Olanda. Cariera lui în industria cinematografică a început după război, când oficialii americani l-au trimis în Germania pentru a căuta filmele de propagandă naziste şi pentru a reconstrui studioul de producţie Bavaria la Munchen.

După ce a revenit în Statele Unite, el s-a alăturat studioului United Artists, care a produs 10 filme premiate cu Oscar sub comanda sa, inclusiv 'The Apartment', de Billy Wilder, 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', de Milos Forman, şi 'Annie Hall', de Woody Allen. După ce a înfiinţat compania Orion Pictures la sfârşitul anilor 1970, Pleskow a supravegheat realizarea altor pelicule premiate cu Oscar de Academia de film americană, precum 'Amadeus', de Milos Forman, 'Platoon', de Oliver Stone, 'Dances With Wolves', de Kevin Costner, şi 'The Silence of the Lambs', de Jonathan Demme.

'Reţeta' succesului său era una foarte simplă, după cum i-a dezvăluit el biografei sale: 'Alege o poveste emoţionantă, un scenariu bun şi un regizor pasionat de ceea ce face'. Pe lângă succesele sale de la Hollywood, Eric Pleskow a contribuit şi la finanţarea unor filme realizate de maeştri europeni în arta regizorală, precum Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci şi Francois Truffaut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel