Erdogan spune din nou că va bloca aderările Suediei şi Finlandei la NATO
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 01 oct 2022, 18:09
WhatsApp
Erdogan spune din nou că va bloca aderările Suediei şi Finlandei la NATO / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Erdogan spune din nou că va bloca aderările Suediei şi Finlandei la NATO / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Erdogan avertizează din nou că va bloca aderările Suediei şi Finlandei la NATO.

Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO "atât timp cât promisiunile" făcute de cele două ţări nu vor fi respectate, a declarat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan, transmite Agerpres, citând AFP.

"Atât timp cât promisiunile făcute ţării noastre nu vor fi ţinute, ne vom păstra poziţia de principiu", a declarat Erdogan în faţa Adunării naţionale turce.

"Vom urmări cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia şi de Finlanda vor fi ţinute sau nu şi, bineînţeles, decizia finală va reveni marii noastre Adunări", a adăugat preşedintele turc.

Motivele invocate de ErdoganAcesta insistă pe importanţa "luptei contra terorismului" şi acuză cele două ţări scandinave că protejează luptători kurzi ai PKK şi YPG, considerate teroriste de Ankara.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei au ratificat aderările Suediei şi Finlandei. Doar Ungaria şi Turcia nu şi-au dat încă acordul final în parlament. Într-un gest important de concesie faţă de Turcia, Suedia a anunţat vineri că a reautorizat exporturile de material material spre această ţară. Ridicarea acestor restricţii se afla printre condiţiile stabilite de Ankara.

Erdogan, făcut "mic şobolan de canalizare". Kubicki, vizat de acuzații de insultă și defăimare: Sunt drăguți

Wolgang Kubicki, vicepreşedinte al Parlamentului german, care l-a descris pe liderul turc drept "şobolan de canalizare" s-a ales cu o plângere penală din partea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Avocatul Mustafa Kaplan a informat dpa că a depus plângere penală în numele lui Erdogan către Parchetul din Hildesheim, pentru insultă şi defăimare, transmite Agerpres.

Kubicki, membru al Partidului Liber Democrat (FDP), l-a numit pe Erdogan "mic şobolan de canalizare" în comentarii asupra politicii de imigraţie a liderului turc.

Întrebat de dpa, Wolgang Kubicki a spus că nu este îngrijorat în legătură cu o posibilă dispută legală cu Erdogan.

Potrivit unei informaţii publicate de Spiegel, în plângerea înaintată de Kaplan se spune că afirmaţia lui Kubicki este "dispreţuitoare la adresa persoanei vizate" şi constituie "un atac ilegal la adresa onoarei altei persoane".

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat deja marţi pe ambasadorul german din cauza afirmaţiei lui Kubicki, membru al Partidului Liber Democrat (FDP)

"Faptul că Erdogan are în jur de 200.000 de astfel de proceduri iniţiate de la începutul mandatului său, în 2014, spune de fapt totul", a declarat Kubicki vineri. El a adăugat că şobolanii de canalizare sunt drăguţi, dar de asemenea "isteţi şi vicleni". "În orice caz, aştept liniştit o posibilă dispută juridică", a adăugat el.

Ankara adresează frecvent Berlinului plângeri despre afirmaţii lipsite de respect formulate în Germania faţă de Erdogan. Un astfel de caz a provocat grave tensiuni diplomatice în anul 2016, când umoristul german Jan Böhmermann a prezentat pe postul ZDF un "poem" scris de el, în care îl trata pe preşedintele turc drept pedofil şi zoofil. Citește continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?