Erdogan spune că inflaţia ''nu este o ameninţare economică insurmontabilă''
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că inflaţia "nu este o ameninţare economică insurmontabilă", adăugând că aceasta va începe să scadă la finalul anului, după ce în august a ajuns la peste 80%, relatează Reuters marţi.
În cadrul programului economic al lui Erdogan, Turcia a redus treptat ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază la sfârşitul anului trecut, ceea ce a dus la o criză valutară. Apoi, le-a redus cu alte 100 de puncte de bază, la 13%, în august.
Declinul accentuat al lirei, cu 44% anul trecut şi 27% până acum în acest an, a dus la creşterea preţurilor, ceea ce, alături de scumpirile globale la energie şi la produsele de bază, a făcut ca inflaţia să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.
"Inflaţia nu este o ameninţare economică insurmontabilă. Sunt economist", a spus Erdogan, care nu are pregătire de economist, potrivit Reuters.
Într-un interviu pentru postul de televiziune PBS, Erdogan a afirmat că inflaţia va scădea începând cu finalul anului. Această perspectivă este împărtăşită de economişti, care spun că cifra anuală va scădea din decembrie, dată fiind creşterile semnificative ale preţurilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile calculate pe o bază lunară vor continua să crească.
Erdogan a adăugat că unele ţări sunt ameninţate de o inflaţie de 8-9%, în timp ce inflaţia din Turcia este de circa 80%.
"Rafturile nu sunt goale în pieţele din ţara mea. Însă rafturile sunt goale chiar şi în SUA, Franţa, Germania. Cetăţenii mei pot găsi la piaţă orice tip de produs îşi doresc", a spus el, conform unei transcrieri a interviului oferite de preşedinţie.
Turcia susţine că vrea să îşi reducă inflaţia în primul rând prin aducerea la surplus a deficitelor sale cronice de cont curent, notează Agerpres.
Erdogan mai dă o lovitură Europei. Turcia vrea să se alăture alianței condusă de China și Rusia
"Desigur. Acesta este obiectivul", a spus Erdogan, răspunzând la o întrebare adresată de un jurnalist la Samarkand, în Uzbekistan,unde vineri s-a încheiat un summit al OCS, o entitate cunoscută ca 'NATO a estului'.
"Noi am venit aici în calitate de invitaţi speciali la invitaţia ţării gazdă, Uzbekistan. Acum, următorul proces este un pas către un nivel mai avansat", a adăugat Erdogan, citat de agenţia de presă turcă Anadolu.
El a precizat că această etapă către o mai mare cooperare va avea loc la următorul summit al organizaţiei, preconizat să se desfăşoare în India.
"A fi sau a nu fi membru este diferit, cu acest pas relaţiile noastre cu aceste ţări vor evolua spre o poziţie foarte diferită", a adăugat el.
Turcia este membră a NATO şi candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Încă în 2013, Erdogan evocase posibilitatea integrării ţării sale în OCS, ca alternativă la aderarea la Uniunea Europeană, având în vedere stagnarea acestui proces.
"De aceea (din cauza lipsei de progres în negocierile cu UE) i-am propus recent (preşedintelui rus, Vladimir) Putin recent:'Luaţi-ne în Grupul celor cinci de la Shanghai' şi vom spune atunci 'la revedere' UE. Ce rost are să întârziem atât de mult (aderarea noastra)?", a afirmat Erdogan.
Aşa-numitul 'Mecanism al celor cinci de la Shanghai', fondat în acest oraş chinez în 1996, a fost organismul predecesor al OCS. La ora actuală, organizaţia reuneşte China, Rusia, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Iran, acesta din urmă pe cale să obţină statut deplin.
La summitul din această săptămână de la Samarkand, în prezenţa lui Putin şi a preşedintelui chinez Xi Jinping, OCS a invitat alte ţări asiatice să construiască o ordine multipolară mai justă.
"OCS este astăzi cea mai mare organizaţie regională din lume. Mai mult de jumătate din populaţia planetei trăieşte în ţările sale membre şi asigură un sfert din produsul intern brut al lumii", a spus Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News