Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan: Politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdogan a subliniat că, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO în sine.

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Ankara dorește să vadă pași concreți, mai degrabă decât declarații diplomatice deschise despre securitatea sa pe fondul candidaturilor Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO.

Vorbind luni la un eveniment din nord-vestul provinciei Kocaeli, Erdogan a spus că preocupările de securitate ale Turciei nu ar trebui abordate prin declarații diplomatice.

El a subliniat că Ankara consideră că politica de extindere a NATO, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși.

Suedia și Finlanda au solicitat oficial să adere la NATO pe 18 mai - o decizie stimulată de atacurile în curs ale Rusiei asupra Ucrainei, care au început în februarie.

Cu toate acestea, Turcia, un membru de lungă durată al alianței, și-a exprimat obiecții la cererile de aderare, criticând țările pentru că tolerează și chiar sprijină grupurile teroriste.

Erdogan oferă primele semne de cedare în fața aderării la NATO a Suediei și Finlandei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Erdogan motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc terorişti, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, din iulie 2016, împotriva preşedintelui Erdogan.

Suedia trebuie să înceteze sprijinul politic, financiar şi militar pentru grupările teroriste şi să pună capăt embargourilor asupra industriei de apărare, i-a spus preşedintele turc şefei guvernului suedez, Magdalena Andersson, potrivit unui anunţ al Ankarei.

Aceasta din urmă se aşteaptă ca toată lumea să respecte lupta ei legitimă împotriva unor grupări care ameninţă securitatea naţională a Turciei şi poporul ei, i-a transmis Erdogan şi omologului său finlandez Saul Niinisto.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter, după ce a avut la rândul său o convorbire telefonică cu preşedintele turc, că va continua dialogul pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei. Suntem de acord că este nevoie să se ţină cont de preocupările de securitate ale tuturor aliaţilor şi discuţiile pentru găsirea unei soluţii trebuie să continue, a indicat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel