Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan l-a comparat pe Netanyahu cu Hitler şi a criticat din nou bombardamentele din Fâşia Gaza. Răspunsul premierului israelian

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Recep Tayip Erdogan, preşedintele Turciei, l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu fostul lider al Germaniei naziste. 

Turcia, stat membru NATO, susţine o soluţie a două state în conflictul israeliano-palestinian. Erdogan critică bombardamentele asupra Fâşiei Gaze şi numeşte Israelul "stat al terorii". De asemenea, acesta a spus că liderii israelieni trebuie judecaţi în tribunale internaţionale, dar şi că ţările vestice care susţin Israelul devin complice la ceea ce el a numit "crime de război", scrie Reuters. 

"Vorbeau de rău de Hitler. Dar ce diferenţă e între ce fac ei acum şi ce făcea el? Ne vor face să ne fie dor de Hitler. Ceea ce face Netanyahu este mai puţin decât a făcut Hitler? Nu e! E mai bogat decât Hitler, primeşte sprijinul Vestului. Tot felul de ajutoare vin din SUA. Şi ce au făcut cu acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de oameni în Gaza", a declarat Erdogan. 

Netanyahu a răspuns declaraţiilor făcute de Erdogan 

"Preşedintele Turciei, Erdogan, cel care comite genocid contra kurzilor şi închide jurnalişti, este ultima persoană care poate predica despre moralitate", a transmis Netanyahu, citat de Reuters. 

Avertisment pentru Biden la jumătatea lunii decembrie 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, cu privire la "consecinţele negative regionale şi globale" ale conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, notează AFP.

Aceasta a fost prima discuţie între cei doi lideri de la atacul Hamas din 7 octombrie în teritoriul israelian, urmat în represalii de bombardamente israeliene asupra Fâşiei Gaza.

"Preşedintele Erdogan a declarat că intensificarea şi prelungirea atacurilor israeliene ar putea avea consecinţe negative regionale şi globale", a informat preşedinţia de la Ankara într-un comunicat dat publicităţii după discuţia telefonică.

"Retragerea sprijinului necondiţionat al Statelor Unite pentru Israel poate garanta o încetare rapidă a focului", a insistat Erdogan.

Aliat tradiţional al cauzei palestiniene, şeful statului turc a denunţat în nenumărate rânduri şi în termeni virulenţi operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza şi sprijinul necondiţionat al Statelor Unite acordat Israelului, descris drept stat "terorist" şi "genocidar".

Erdogan a spus că "Statele Unite au responsabilitatea istorică de a asigura cât mai repede posibil o încetare permanentă a focului în regiune".

La rândul său, Casa Albă a menţionat într-un comunicat discuţiile despre "importanţa consolidării alianţei NATO", în special prin aderarea Suediei, care încă trebuie ratificată de Ankara.

"Cei doi lideri au vorbit şi despre războiul din Fâşia Gaza", se arată în text, indicând că Joe Biden "a reiterat sprijinul său pentru dreptul Israelului de a se apăra" şi că preşedinţii american şi turc au discutat despre "necesitatea de a oferi o perspectivă politică palestinienilor".

Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au făcut peste 18.700 de morţi, potrivit guvernului Hamas.

Israelul a promis că va "eradica" mişcarea islamistă palestiniană după atacul său din 7 octombrie, care a făcut 1.200 de morţi, în timp ce aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatici, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel