Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan, discuții separate cu Merkel și Putin despre criza din Afganistan. Ce se întâmplă cu talibanii și noul val de refugiați

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Erdogan, discuții separate cu Merkel și Putin despre criza din Afganistan. Ce se întâmplă cu talibanii și noul val 'inevitabil' de refugiați
Erdogan, discuții separate cu Merkel și Putin despre criza din Afganistan. Ce se întâmplă cu talibanii și noul val 'inevitabil' de refugiați

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia din Afganistan, convenind, în cursul unei convorbiri telefonice, să întărească coordonarea bilaterală în ce priveşte problemele afgane, a informat sâmbătă Kremlinul, transmite Reuters. 

Cei doi preşedinţi au subliniat că prioritatea o constituie combatarea terorismului şi a traficului de droguri, arată comunicatul Kremlinului. Erdogan şi-a exprimat speranţa într-o tranziţie lină în Afganistan, apreciind că este important ca talibanii să nu repete greşelile din trecut şi să-şi respecte promisiunile printr-o abordare incluzivă etnic.

'Noul guvern ce va fi format în Afganistan ar trebui să fie incluziv şi reprezentativ pentru diversitatea poporului afgan', i-a spus Erdogan lui Putin, conform unei transcrieri a convorbirii.

Miercuri, Erdogan a declarat că Turcia îşi propune în continuare să menţină securitatea pe aeroportul din Kabul, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane.

Erdogan, discuții cu Merkel

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat, sâmbătă, și cu cancelarul german Angela Merkel, într-o convorbire telefonică, despre măsuri care să ducă la evitarea unei 'tragedii umanitare' în Afganistanul controlat acum de talibani, informează dpa.

Afganistanul şi vecinii săi au nevoie 'urgentă' de sprijin, altfel un nou val de refugiaţi din regiune este 'inevitabil', a arătat Erdogan, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei turce.

Cei doi lideri au fost de acord că evacuarea din Afganistan a persoanelor vulnerabile continuă să fie o prioritate de vârf, a indicat biroul cancelarului. Conform părţii germane, Merkel şi Erdogan au mai convenit să colaboreze strâns pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale în Afganistan şi în ţările vecine acestuia.

Cofondatorul mișcării talibane a ajuns la Kabul. Talibanii urmează să discute formarea unui guvern în Afganistan

Cofondatorul şi număr doi al talibanilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, a sosit sâmbătă la Kabul pentru discuţii cu alţi membri ai mişcării şi responsabili politici în vederea constituirii unui nou guvern afgan, informează France Presse, potrivit Agerpres.

"El se va afla la Kabul pentru a se întâlni cu responsabili jihadişti şi politici pentru stabilirea unui guvern inclusiv", a declarat un înalt responsabil al talibanilor.

Mullahul Baradar s-a întors marţi, la două zile după revenirea talibanilor la putere în Afganistan, din Qatar unde el conducea biroul politic al mişcării.

El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului. Kandahar a fost epicentrul puterii talibanilor între 1996 şi 2001. Oraşul se află în provincia cu acelaşi nume unde s-a născut mişcarea la începutul anilor 1990.

Abdul Ghani Baradar, născut în provincia Uruzgan (sud) şi care a crescut la Kandahar, este cofondator al talibanilor împreună cu mullahul Omar, decedat în 2013 dar a cărui moarte a fost ascunsă doi ani.

Ca şi în cazul multor afgani, viaţa sa a fost marcată de invazia sovietică din 1979 când a devenit mujahedin şi se crede că el a luptat alături de mullahul Omar, notează AFP.

CITEȘTE ȘI China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea lor din Afganistan! UPDATE - Merkel dă semnalul primirii în UE a refugiaţilor. Grecia nu este de acord / UPDATE


În 2001, după intervenţia americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi pregătiţi pentru un acord în care recunoşteau administraţia de la Kabul. Dar această iniţiativă s-a dovedit fără succes.

El era şeful militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. El a fost eliberat în 2018, în special sub presiunea Washingtonului.

Ascultat şi respectat de diferite facţiuni talibane, el a fost numit apoi şef al biroului lor politic, situat în Qatar. De aici, el a condus negocierile cu americanii care au condus la retragerea forţelor străine din Afganistan, apoi la negocierile de pace cu guvernul afgan, fără niciun rezultat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel