Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan, discuție la telefon cu Putin. Ce i-a cerut președintelui rus: "Este prioritar!"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit, astăzi, cu omologului său rus Vladimir Putin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit duminică omologului său rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică, despre necesitatea de a "curăţa" nordul Siriei de forţele kurde, relatează AFP.

"Este important şi prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curăţată de terorişti, pe o suprafaţă de cel puţin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019", a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al preşedinţiei turce, scrie Agerpres.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre "problematica" rezolvării conflictului din Siria pe baza "respectării condiţiilor" acordului ruso-turc din 2019.

"Organele de apărare şi de politică externă ale celor două ţări vor continua în acest sens contactele strânse", a precizat preşedinţia rusă într-un comunicat.

Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG pe care Ankara îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut şase morţi la Istanbul la 13 noiembrie. Forţele kurde au negat orice implicare.

În 2019, un acord între Ankara şi Moscova a pus capăt unei alte ofensive turce, promiţând crearea unei "zone de securitate" de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei. Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Ankara şi Washington în 2019. Turcia reproşează Rusiei, precum şi SUA, că nu respectă aceste acorduri şi că nu au îndepărtat YPG de frontiera turcă.

Turcia, raiduri aeriene în nord-estul Siriei

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziţii ale combatanţilor kurzi, pe care îi califică drept "terorişti". Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) alungată din fiefurile sale din Siria în 2019.

Moscova şi Washingtonul şi-au exprimat opoziţia faţă de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei.

Citește și:

UE, preocupată de legăturile strânse dintre Turcia și Rusia, în pofida războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale contra Moscovei

Aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia este 'o cauză de mare preocupare', a arătat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o scrisoare către Parlamentul European, a relatat duminică grupul media german Funke.

Un alt motiv de preocupare îl constituie politica Turciei de 'a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei', se mai spune în scrisoare.

Conform aceleiaşi relatări, Borrell a subliniat că UE şi Turcia se află într-o uniune vamală, care garantează libera circulaţie a bunurilor, inclusiv a produselor cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Este important ca Turcia să nu ofere Rusiei nicio variantă de ocolire a sancţiunilor, a prevenit Borrell.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel