Erdogan cere ieftinirea gazului rusesc cu 25%
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Turcia, care a devenit ultima „fereastră către Europa” pentru ruși, cere concesii reciproce de la Kremlin.

Recep Tayyip Erdogan intenționează să caute o reducere cu 25% a prețului gazului rusesc, relatează Bloomberg, citând surse din administrația prezidențială turcă.

Erdogan intenționează să-și exprime propunerea la discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin vineri. Întâlnirea va fi a treia din ultimele trei luni și va avea loc în cadrul summitului SCO de la Samarkand.

Potrivit surselor Bloomberg, Erdogan intenționează să solicite plata pentru livrările de gaze în lire turcești. Acest lucru va ajuta economia să-și reducă „gaura” din soldul valutar, care, conform previziunilor Băncii Centrale Turce, s-ar putea ridica la 47 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului.

Premierul grec spune că țara sa e 'pregătită să-i înfrunte' pe cei care îi 'ameninţă' teritoriul, cu referire la Turcia lui Erdogan

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat - luni, la Paris - că ţara sa este 'pregătită să înfrunte' orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care acuză Grecia că 'i-ar ocupa' insulele din Marea Egee, relatează France Presse.

'Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru', a declarat Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa 'provocărilor' Turciei.

'Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului', a adăugat premierul grec.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că 'ocupă' insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea 'sosi peste noapte' şi 'să facă ceea ce este necesar'.

Emmanuel Macron a denunţat la rândul său 'provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei' şi a reiterat cu 'claritate şi fermitate' sprijinul Franţei pentru Atena. 'Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală', a spus el, notează Agerpres.

Grecia a trimis scrisori la NATO şi Naţiunile Unite pentru a reclama ceea ce a calificat drept declaraţii inflamatoare ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi pentru a le cere să condamne comportamentul Ankarei, au indicat miercuri surse diplomatice. 

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, dar inamici istorici, sunt în dispută de mai multe decenii în legătură cu mai multe probleme, între care delimitarea platoului continental, survolarea Mării Egee şi insula divizată Cipru, aminteşte Reuters citat de Agerpres.

Lunea trecută, UE şi-a exprimat preocuparea faţă de afirmaţiile preşedintelui turc, care a acuzat Grecia - stat membru al Uniunii - că a ocupat insule demilitarizate din Marea Egee, adăugând că Turcia este gata să "facă tot ce este necesar", la momentul potrivit.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Ankara a trimis săptămâna aceasta scrisori la UE, NATO şi ONU pentru a-şi explica poziţia şi opinia în probleme cum sunt delimitarea spaţiului aerian, a apelor teritoriale şi statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee.

Miercurea trecută, surse diplomatice greceşti au afirmat că scrisorile trimise de Turcia şi argumentele sale sunt nefondate şi încalcă legislaţia internaţională. Sursele au precizat că Atena a trimis la rândul ei scrisori la ONU şi NATO.

"Atitudinea turcă este un factor de destabilizare pentru unitatea şi coeziunea Alianţei nord-atlantice, slăbind flancul sudic al NATO într-un moment de criză", a denunţat ministrul de externe turc Nikos Dendias într-o scrisoare remisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel