Erdogan acuză Armenia pentru confruntările cu Azerbaidjanul
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 14 sep 2022, 22:41
WhatsApp
Erdogan acuză Armenia pentru confruntările cu Azerbaidjanul - Foto Agerpres
Erdogan acuză Armenia pentru confruntările cu Azerbaidjanul - Foto Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat miercuri Armenia că ar fi responsabilă de reluarea confruntărilor cu Azerbaidjanul, soldate în mai puţin de două zile cu peste 150 de morţi, relatează AFP.

'Considerăm inacceptabilă această situaţie care rezultă din încălcarea acordului încheiat după războiul' din 2020 între Armenia şi Azerbaidjan, a declarat şeful statului turc într-un discurs. El a denunţat 'atitudinea constant agresivă a Armeniei', pe care o acuză că 'nu respectă termenii acordului' de pace încheiat atunci sub egida Rusiei.

'Speranţa noastră este ca Armenia să revină de pe această cale greşită cât mai curând posibil şi să-şi folosească timpul şi energia pentru a întări pacea', a continuat el, afirmând că, în caz contrar, 'această atitudine va avea consecinţe pentru Armenia'.

'Lumea întreagă trebuie să ştie că noi suntem alături de fraţii noştri azeri', a insistat Erdogan, care se va întâlni vineri la Samarkand (Uzbekistan) cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ankara este aliat declarat al Baku, căruia îi furnizează drone de luptă, ce au fost decisive în cursul războiului din 2020.

În timp ce Moscova, susţinătoare a Erevanului, a impus sfârşitul ostilităţilor în toamna anului 2020, soldate cu peste 6.500 de morţi în mai puţin de două luni. Recenta reizbucnire a violenţelor, în noaptea de luni spre marţi, a făcut peste 150 de morţi. Erevanul a acuzat miercuri Azerbaidjanul că i-a ocupat 10 kilometri pătraţi din teritoriul său.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, afirmase deja marţi că Armenia trebuie 'să-şi înceteze provocările' împotriva Azerbaidjanului. Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, provincie azeră cu populaţie majoritar armeană.

Reluarea luptelor sângeroase ilustrează cât de explozivă rămâne situaţia, în acelaşi timp în Nagorno-Karabah şi la frontiera oficială între cele două ţări. 

Citește și - Premierul grec spune că țara sa e 'pregătită să-i înfrunte' pe cei care îi 'ameninţă' teritoriul, cu referire la Turcia lui Erdogan

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat - luni, la Paris - că ţara sa este 'pregătită să înfrunte' orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care acuză Grecia că 'i-ar ocupa' insulele din Marea Egee, relatează France Presse.

'Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru', a declarat Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa 'provocărilor' Turciei.

'Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului', a adăugat premierul grec.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că 'ocupă' insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea 'sosi peste noapte' şi 'să facă ceea ce este necesar'. Emmanuel Macron a denunţat la rândul său 'provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei' şi a reiterat cu 'claritate şi fermitate' sprijinul Franţei pentru Atena. 'Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală', a spus el. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?