Data publicării:

Erdogan a spus că el şi Putin își doresc prelungirea acordului pentru exporturile de cereale. Reacția Kremlinului

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Erdogan a spus că el şi Putin își doresc prelungirea acordului pentru exporturile de cereale. Reacția Kremlinului / Foto: Kremlin.ru
Erdogan a spus că el şi Putin își doresc prelungirea acordului pentru exporturile de cereale. Reacția Kremlinului / Foto: Kremlin.ru
Erdogan a spus că el şi Putin sunt de acord ca Iniţiativa pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră să fie prelungită.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că este de aceeaşi părere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, că ar trebui extins acordul care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, scrie Ziarul de Iași. Totuși, Kremlinul a precizat ulterior că nu a făcut declaraţii în acest sens.

Recep Tayyip Erdogan le-a spus reporterilor că speră că acordul va fi prelungit după data limită actuală, 17 iulie, ca rezultat al eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei.

"Ne pregătim să-l găzduim pe domnul Putin în Turcia în august. Suntem de acord cu extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre", a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

Putin a primit o scrisoare de la șeful ONU

În plus, acesta a menționat că secretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a trimis şi o scrisoare lui Vladimir Putin.

"Sper că prin această scrisoare,vom asigura extinderea acordului pentru coridorul pentru cereale, cu eforturile comune ale noastre şi ale Rusiei. Şi, astfel, vom continua să rezolvăm problemele ţărilor africane sărace, slab dezvoltate, împreună cu domnul Putin", a adăugat Erdogan.

Reacția Kremlinului

Rusia nu a făcut nicio declaraţie cu privire la prelungirea "acordului pentru cereale", a declarat ulterior pentru Interfax purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, fiind întrebat de jurnaliști despre acest subiect.

"Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens", a spus acesta.

Comisia Europeană ajută Naţiunile Unite şi Turcia să încerce să extindă acordul şi este deschisă să "exploreze toate soluţiile", declarase joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră negociind cu Rusia şi Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare globale agravate de invazia şi blocarea porturilor ucrainene de către Moscova. Ucraina şi Rusia sunt printre principalii exportatori de cereale din lume.

VEZI ȘI: Putin amenință că rupe acordul pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel