Data publicării:

Erdoğan amenință Occidentul, după ce Coranul a fost ars în Suedia. Chirieac semnalează „o mare diferență“ în reacția „absurdă“ a Turciei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a lansat noi acuzații la adresa Occidentului, după ce un alt Coran a fost ars în cadrul unui protest autorizat din Suedia. Analistul politic Bogdan Chirieac a spus care este diferența fundamentală în reacția „absurdă“ a lui Erdoğan.

În urmă cu două zile, un alt Coran a fost ars în Suedia, după ce un gest similar a provocat indignare în întreaga lume musulmană acum jumătate de an. Țările musulmane au reacționat prompt, iar Marocul a considerat gestul ca fiind „ofensator şi iresponsabil“.

Ieri, președintele de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, a reacționat dur față de gestul bărbatului de la Stockholm, care a ars un exemplar al cărții sfinte a musulmanilor, Coranul.

„Vom învăța popoarele din Occidentul arogant că nu este libertate de exprimare să insulți valorile sfinte ale musulmanilor”, a spus Erdoğan.

În plus, acesta a ținut să precizeze că Turcia va avea „cea mai puternică reacție posibilă” la ceea ce a descris drept un „protest abject”.

CITEȘTE ȘI      -      Discuții despre viitorul NATO, la Londra. Blinken și omologul turc negociază aderarea Suediei

Bogdan Chirieac: E o mare diferență

Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, Bogdan Chirieac, analist politică, a explicat de ce amenințarea lui Recep Tayyip Erdoğan este disproporționată față de gestul făcut la Stockholm.

„Este vorba despre latura aceasta islamistă a lui Recep Tayyip Erdoğan, fiindcă nu Occidentul a ars Coranul, ci un nebun. E o mare diferență. Într-adevăr, libertatea de exprimare nu înseamnă să jignești grav pe cel de lângă tine, iar musulmanii au tot dreptul să se simtă jigniți de așa ceva. În același timp, nu înseamnă că trebuie să acuzi Occidentul, fiindcă Occidentul nu promovează astfel de valori.

Iată că, deși unii sperau că Recep Tayyip Erdoğan se va deschide mai mult către Occident, mai ales după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu Rusia, există totuși zona aceasta în care Erdoğan este adeptul exceselor fundamentaliste religioase. E o declarație care nu are ce căuta în gura unui lider din partea unui stat membru NATO.

Intrarea Suediei în NATO se amână. Se făcuseră niște pași după realegerea sa, dar după acest eveniment probabil că se va amâna. Oricum, Parlamentul din Ungaria intră în vacanță, iar Budapesta are un joc dublu vis-a-vis de Suedia.

Acest gest făcut de un individ, care înțeleg că are origini irakiene, a primit o reacție absurdă și disproporționată din partea lui Erdoğan. În continuare se pare că Occidentul și noi toți avem o problemă nu doar cu Federația Rusă a lui Putin, ci și cu Recep Tayyip Erdoğan, spre regretul nostru, fiindcă Turcia este cel mai mare partener comercial al României în afara UE. Nu mai zic de legăturile culturale, istorice și cele economice și chiar politice“, a explicat, la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI      -      Erdogan a avertizat că Turcia 'nu va satisface' neapărăt 'aşteptările' Suediei, candidată la aderarea în NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel