Episcop polonez: Acceptarea refugiaților ucraineni s-a datorat creștinismului. Am arătat lumii spiritul nostru creștin
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Arhiepiscopul Marek Jędraszewski de la Cracovia a vorbit despre modul în care polonezii i-au primit pe refugiații ucraineni.

În țările în care nu exista Dumnezeu, casele nu au fost deschise refugiaților așa cum au fost în Polonia; aceste alte țări au construit doar tabere, a spus Arhiepiscopul Marek Jędraszewski la Cracovia în timpul unei liturghii la Zakopane, situată în Munții Tatra.

În calitate de cleric catolic de top din Cracovia, Jędraszewski a folosit ocazia unei liturghii pentru a sublinia de ce crede că polonezii au fost atât de deschiși să primească refugiați din Ucraina sfâșiată de război.

„Sute de mii de ucraineni care fugeau de război au ajuns la granița noastră și au fost primiți de familiile poloneze. Nimeni nu a întrebat cât sau pentru cât timp. Trebuiau ajutați. Am arătat lumii spiritul nostru creștin, cu oameni care arată o inimă mare”, a spus el.

Jędraszewski a contrastat acest lucru cu încercările de a elimina creștinismul din spațiul public, inclusiv din școli. El a remarcat, de asemenea, învățăturile Sfântului Ioan Paul al II-lea din aceeași biserică în urmă cu 25 de ani, despre importanța ca părinții să păzească viitorul copiilor lor și să se asigure de credința lor religioasă.

„Sarcina de a crește copiii nu a fost lăsată în seama instituțiilor care adesea au puțin de-a face cu Hristos sau Evanghelia”, a avertizat Jędraszewski.

Arhiepiscopul a susținut că multe dintre problemele cu care se confruntă copiii sunt rezultatul crizei familiei și al declinului credinței.

„Multe tragedii au apărut ca urmare a deciziei părinților să se despartă, lăsând instanțelor să stabilească câte zile petrece copilul cu oricare dintre ei. Copiii sunt cei care suferă ca urmare a căsniciilor care se destramă”, a spus el, conform RMX.

Ursula von der Leyen presează Varșovia să facă reforma statului de drept, după ce grupul Renew o amenință cu moțiunea pentru că a aprobat PNRR-ul Poloniei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi Polonia că nu va primi fondurile aferente Planului de relansare dacă nu respectă normele statului de drept, după ce Parlamentul European a ameninţat cu o moţiune de cenzură.

"Săptămâna trecută, Comisia Europeană, după un an de negocieri, a dat undă verde Planului de relansare şi rezilienţă al Poloniei. Acum, Consiliul Uniunii Europene trebuie să ia o decizie asupra acestui plan. (...) Aprobarea acestui plan este legată de angajamente clare ale Guvernului Poloniei în privinţa independenţei justiţiei", a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, potrivit stenogramei discursului.

Preşedintele Comisiei Europene cere Poloniei să desfiinţeze Camera Disciplinară, care să fie înlocuită cu o instanţă independentă şi imparţială. În al doilea rând, îndeamnă Polonia să reformeze regimul disciplinar prin eliminarea delictelor care au generat controverse.

În al treilea rând, Varşovia ar trebui să revizuiască toate deciziile emise de Camera Disciplinară în cazuri ale judecătorilor. "Vreau să fiu foarte clară. Aceste trei angajamente centrale trebuie îndeplinite înainte de efectuarea plăţilor.

Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunteţi sceptici, dar vă asigur că nu vor fi acordate deloc fonduri până când nu sunt efectuate aceste reforme", le-a spus Ursula von der Leyen eurodeputaţilor.

Trei lideri ai grupului Înnoim Europa din Parlamentul European au cerut, luni, o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, din cauza aprobării Planului de relansare destinat Poloniei în pofida problemelor cu respectarea normelor statului de drept.

Iniţiativa le aparţine eurodeputaţilor Sophie in't Veld (Olanda), Guy Verhofstadt (Belgia) şi Luis Garicano (Spania), dar, pentru iniţierea unui vot împotriva Comisiei Europene vor fi necesare în total 70 de semnături.

"Dacă Ursula von der Leyen va continua să refuze aplicarea cu seriozitate a regulilor de condiţionalitate în materie de stat de drept, îi vom retrage susţinerea", a declarat eurodeputatul Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Planul de relansare economică destinat Poloniei, prin care vor fi alocate fonduri de 35,4 miliarde de euro (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel