Epidemie de infecții respiratorii. Numărul cazurilor de pneumonie a crescut îngrijorător
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
spital
spital

Numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 78.211, în creştere cu 16,5% faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, peste 6.200 de cazuri înregistrate necesitând internare într-o unitate de specialitate, informează Ministerul Sănătăţii. „Cazurile de pneumonii cu streptococcus pneumoniae sunt în creștere cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Am fost nevoiți să suplimentăm numărul de paturi”, a declarat pentru De Ce News dr. Dumitru Orășanu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

Până în prezent, au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripă), dintre care 12 cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B şi unul cu H3N2. În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 - un bărbat în vârstă de 61 de ani din judeţul Iaşi, care a călătorit în afara ţării, şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani, din judeţul Prahova.

Specialiştii precizează că cei care au fost vaccinaţi anul trecut beneficiază de protecţie împotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1.

Secțiile de pneumonologie sunt pline până la refuz

„Capacitatea secției de la Spitalul Grigore Alexandrescu este depășită cu mult. Virozele respiratorii, dar mai ales pneumoniile sunt cu 30% mai numeroase decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat dr. Dumitru Orășanu, care a explicat că o posibilă cauză a acestui lucru ar putea fi faptul că pe fondul crizei din ce în ce mai mulți copii merg la grădiniță.

Măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă: spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse).Totodată, se impune adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire se recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală - febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.

Administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi se recomandă evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel