Epidemie de holeră în Ucraina. Autoritățile au impus carantina în Mariupol. "Vedem cum orașul se închide"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Epidemie de holeră în Ucraina. Autoritățile au impus carantina în Mariupol / Foto: Pixabay, de Mario Hagen
Epidemie de holeră în Ucraina. Autoritățile au impus carantina în Mariupol / Foto: Pixabay, de Mario Hagen
În Mariupol este epidemie de holeră, anunță autoritățile ucrainene.

Situația îngrijorătoare în Ucraina. Pe lângă drama războiului, oamenii se confruntă acum cu o nouă problemă - holera. În Mariupol, care a fost capturat de Rusia în luna mai după un asediu de luni de zile, agenția de știri Associated Press relatează că zeci de cadavre aparținând soldaților care apărau oțelăria Azovstal din oraș au fost în cele din urmă returnate la Kiev, unde sunt supuse unor teste ADN (Vezi știrea AICI).

Alți soldați care au supraviețuit asediului au fost duși în zonele controlate de Rusia. Luni, Zelenski a declarat că peste 2.500 dintre ei sunt deținuți ca prizonieri de război, relatează Agerpres.

Mariupol este în carantină din cauza epidemiei de holeră



Locuitorii din orașul-port, acum controlat de Rusia, se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai mare, agravată de lipsa gravă de alimente și apă. Luni, un oficial ucrainean a declarat că numărul mare de cadavre în descompunere și gunoiul din oraș au provocat o epidemie de holeră, ceea ce a dus la instituirea carantinei.

"Vedem cum orașul se închide", a declarat Petro Andryushchenko, care este consilier al primarului orașului, pentru United News TV.

"Cuvântul "holeră" este menționat în interiorul orașului, în rândul autorităților de ocupație și al celor care le gestionează", a adăugat el.

BBC nu a reușit să verifice independent această afirmație.

Zelenski susține că apărătorii ucraineni rezistă și au "toate șansele" de a riposta

Forțele ucrainene care încă rezistă în orașul Severodonețk din estul țării sunt depășite numeric de forțele rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, conform BBC. Intensitatea luptelor din acest oraș și din Lysychansk, aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în "orașe moarte", a declarat Zelenski.

De la retragerea forțelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia și-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni. În ciuda superiorității numerice a rușilor, Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă și au "toate șansele" de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra orașului vecin Lysychansk, pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică, când s-a aflat pe linia frontului din est.

Regiunile controlate de ruși



Forțele ruse au făcut progrese lente în estul Ucrainei, în Donbas, în ultimele săptămâni. Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, precum și o proporție semnificativă din regiunea învecinată Donețk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul.

Luptele au fost lente și sângeroase, ambele părți suferind pierderi semnificative. Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre cei mai importanți ofițeri ai armatei, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraș ucrainean din regiune.

Marea Britanie va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Putin e supărat



Țările occidentale au răspuns la conflictul mocnit cu promisiuni de a trimite la Kiev arme și mai avansate, cu rază lungă de acțiune, care speră să consolideze capacitatea defensivă a Ucrainei în est.

Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că el consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acțiune din partea țărilor occidentale reprezintă o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a declarat că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ținte pe care le va lovi pe teritoriul Ucrainei dacă adversarilor săi le vor fi trimise arme cu rază mai lungă de acțiune.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel