Epidemia de gripă suprapusă peste cea de coronavirus. Risc mare pentru tineri și copii
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă asupra posibilității creșterii numărului infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă  în contextul unei posibile reluări a desfășurării cursurilor în unitățile școlare expunând copiii și adolescenții. 

"Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având in vedere că vaccinarea este cea  mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele SNMF.  

Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia sunt o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.

"Putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire"

"Ținând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei Covid-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanțare socială și de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecții respiratorii și de gripă.

În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19, și, în același timp, de faptul că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri.

Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum și transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Vaccinuri antigripale

Pe această cale, SNMF dorește să reamintească părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară și intranazală, disponibile în farmacii, dar și vaccinuri distribuite prin program național de vaccinare care pot fi  administrate. 

SNMF încurajează părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel