Data publicării:
Enisala, cetatea ”satului nou”. De unde provine numele cetății istorice - VIDEO
Cetatea Enisala a atras în ultimii ani din ce în ce mai mulți turiști, situl arheologic devenind o atracție a zonei.
Cetatea Enisala a devenit o atracție a celor care trec prin județul Tulcea și a turiștilor care se îndreaptă către Delta Dunării. Pe un vârf de colină, încă susținută de zidurile care au fost martori tăcuți ai istoriei, cetatea are o poveste care merită împărtășită.
”Ne aflăm la cetatea Enisala, cel mai important obiectiv istoric și arheologic din zona de nord a Dobrogei. Obiectivul este vizitat anual de un număr foarte mare de turiști. În ultimii ani am putea spune că 50.000 de turiști accesează situl de la Enisala. Pentru a face o introducere în istoricul acestui obiectiv, o să vă spun câteva date legate de toponimul Enisala, de unde vine acesta și ce reprezintă el.
Enisala sau Enisale este o contopire de două cuvinte. Din limba slavă, ”selo” înseamnă sat, iar ”eni”, din limba turcă înseamnă nou. În traducere, ar veni ”satul nou”. Această traducere, Enisala, ”satul nou”, am putea spune că aduce o confirmare pentru ceea ce știm deja din izvoarele epigrafice, că în zonă a fost descoperită cu ani în urmă o inscripție care atesta ”vicus nobus”, adică satul nou.
Legat de importanța sitului de aici, a intrat în atenția istoricilor la finalul secolului al XIX-lea. Totuși sunt informații care ne evidențiază situl de la Enisala și în secolul al XVIII-lea și în secolul al XVII-lea, în special datorită în special călătorilor străini care treceau prin zonă.
Legat de ce reprezintă din punct de vedere arheologic situl de aici, în 1939, ruinele din vecinătatea satului Enisala sunt investigate arheologic de Grigore Avanchian. Astfel, intră pe firmamentul arheologiei, situl de la Enisala și cu acest prilej avem și primele date legate de momentul construcției cetății de la Enisala”, a explicat Aurel Stănică, cercetător științific la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea.
Un loc potrivit unui concediu
Sarichioi este satul din apropierea cetății Enisala. Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), a prezentat, în exclusivitate pentru DC News, care este oferta pe care Delta Dunării o oferă turiștilor în anul 2022.
”Oferta este pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care își doresc să nu lase mașina nesupravegheată, iar locațiile de pe partea continentală a Deltei Dunării sunt ofertante. Aici mă refer la cei din Jurilovca, Sarichioi sau Murighiol. Sunt destinații care sunt ofertante din punctul acesta de vedere. Anul trecut eram în plină pandemie și au fost măsuri care de multe ori au dovedit o lipsă de impredictibilitate față de ceea ce e de făcut. Am avut un val de turiști care își doreau să iasă din case, după ce au fost ținuți departe de vacanțe”, a spus Țibuleac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News