Energoatom anunţă noi bombardamente în zona centralei de la Zaporojie. ONU cere încetarea activităţii militare din zonă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Vladimír  Sládek, Pexels
Fotografie de la Vladimír Sládek, Pexels
Energoatom anunţă că trupele ruse din Energodar au lansat două atacuri cu artilerie pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. ONU cere ambelor părţi încetarea activităţilor militare din zonă. 

Potrivit companiei ucrainene Energoatom, trupele ruse cantonate în oraşul Energodar au efectuat, din nou, două atacuri cu artilerie pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Au fost auzite explozii în apropierea staţiei de sudare şi a locului de depozitare a surselor de radiaţii, unde iarba a luat foc pe o suprafaţă restrânsă.

La scurt timp, armata rusă a mai lansat încă cinci obuze asupra staţiei de pompieri de pe teritoriul centralei atomo-electrice. Nu au fost înregistraţi morţi sau răniţi, potrivit anunţului făcut de compania ucraineană care deserveşte centrala nucleară. Fac menţiunea că trupele ruse ocupă centrala atomică de la Zaporojie şi oraşului Energodar încă din primele zile ale războiului şi le folosesc ca o protecţie nucleară a trupelor şi echipamentelor militare proprii.

Electricitatea produsă de centrală este utilizată în teritoriile ocupate de armata rusă - Dnipropetrovsk, Herson şi chiar Crimeea. În prezent, ruşii construiesc în regim de urgenţă o linie electrică care să lege direct centrala nucleară de la Zaporojie de consumatorii din Rusia. Rachete şi obuze au zburat şi la Nikolaev şi Nikopol, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sud, Vladislav Nazarov.

"Infrastructura portuară din regiunea Nikolaev a fost atacată de o rachetă. Oraşul a fost bombardat şi în Nikopol, unde şapte clădiri au fost avariate, dintre care două şcoli. Nouă persoane au fost rănite, trei civili au fost ucişi", a transmis acesta. 

ONU cere oprirea activităţilor militare

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a tuturor activităţilor militare în imediata proximitate a Centralei nucleare ucrainene de la Zaporojjie. El s-a adresat atât forţelor ruse, cât şi celor ucrainene. Responsabilii proruşi au anunţat, cu puţin timp în urmă, că în zonă nivelul de radiaţii nu a crescut, după ce noi lovituri de artilerie au fost semnalate din nou astăzi în perimetrul centralei, iar ruşii şi ucrainenii au dat vina unii pe alţii pentru aceste atacuri, scrie Rador. 

Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. Ce s-ar întâmpla cu România în caz de catastrofă cu norul radioactiv

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare.

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel