Data publicării:

Energoatom acuză Rusia de "un atac cibernetic fără precedent"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Markus Distelrath, pexels
Fotografie de la Markus Distelrath, pexels

Energoatom, operatorul ucrainean al centralelor nucleare, acuză Rusia de un atac cibernetic "fără precedent". 

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus "fără precedent" împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, relatează AFP.

"Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom", a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul "a fost atacat de pe teritoriul Rusiei", a adăugat sursa citată.

Grupul rus "Armata cibernetică a poporului" a utilizat 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare "nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom", scrie Agerpres.

Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie

Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA.

"Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului", a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Zile în şir, Rusia a făcut responsabilă partea ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Duminică, 42 de ţări au cerut ca Rusia, care în prezent ocupă centrala nucleară, să o predea Ucrainei. Cererea a fost făcută
în numele UE, precum şi al SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi al altor ţări.

"Staţionarea personalului militar rus şi a armelor la instalaţia nucleară este inacceptabilă", au declarat acestea într-un comunicat comun.

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează?

Deși o explozie nu este imposibilă, experții spun că cea mai mare îngrijorare este legată de posibila scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un "dezastru nuclear".

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de "terorism nuclear", AIEA cerând "cea mai mare reținere" în acea zonă.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel