Data publicării:

Energii durabile și sănătate: Elvețienii, chemați la vot să-și spună părerea

Autor: Simona Duta | Categorie: Economie
WhatsApp
Panouri solare / FOTO: Freepik
Panouri solare / FOTO: Freepik

Elvețienii ar urma să aprobe duminică, prin vot, o lege a energiei electrice menită să accelereze dezvoltarea energiilor regenerabile. De asemenea, ei trebuie să decidă asupra a trei subiecte legate de sănătate.

Este adevărat că marea majoritate a oamenilor votează în avans prin poștă în cadrul acestor consultări populare care sunt o tradiție în Elveția. Duminică, secțiile de votare vor fi deschise doar câteva ore înainte de a se închide la prânz, primele rezultate fiind așteptate spre seară.

Potrivit ultimelor sondaje publicate la sfârșitul lunii mai, 73% dintre elvețieni susțin legea referitoare la „o alimentare sigură cu energie electrică bazată pe energii regenerabile”, act normativ votat de parlament anul trecut. Acest vot vine într-un context particular, deoarece urmează condamnării Elveției, la începutul lunii aprilie, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru lipsa de inițiative împotriva încălzirii globale.

Există loc pe blocuri

Referendumul a fost organizat din inițiativa lui Pierre-Alain Bruchez, un economist pensionar, foarte supărat de proiectul Grengiols-Solar care vizează instalarea, până în 2030, a aproximativ 230.000 de module solare la o altitudine de aproximativ 2.500 de metri în Valais. Bruchez consideră că „nu există niciun motiv să punem panouri fotovoltaice pe pășunile de munte, când este atât de mult spațiu” pe clădiri și infrastructură.

Cel mai mare partid din Elveția, UDC, susține referendumul în numele apărării energiei nucleare, ale cărei centrale electrice au furnizat anul trecut 32,4% din producția totală de energie electrică. Acest grup de dreapta este de părere că energiile regenerabile nu garantează securitatea aprovizionării cu energie electrică, în special datorită naturii lor fluctuante.

Prevederi

Legea propune o creștere rapidă a producției hidro, eoliene și solare, astfel încât țara să fie mai puțin dependentă de importurile de energie electrică. Se prevede că dezvoltarea energiei solare va avea loc mai ales pe acoperișuri și fațade. Stabilește condiții mai ușoare de planificare a turbinelor eoliene și a instalațiilor solare mari de interes național, două energii care reprezintă o pondere mică în producția națională de energie electrică.

Guvernul a promis că fiecare proiect va fi examinat de la caz la caz și că va rămâne interzisă construirea de instalații mari în ”zone de importanță națională” și „rezervații de păsări migratoare”, chiar dacă sunt prevăzute excepții. Legea prevede și finalizarea a 16 proiecte hidroelectrice, sector care a reprezentat anul trecut 56,6% din producția națională de energie electrică. Acestea sunt ridicări de baraje sau construcții noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel