Data publicării:

Energia solară din spațiul cosmic poate fi transmisă pe Pământ, în mod wireless. Cercetătorii chinezi dezvoltă tehnologia viitorului

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

O nouă tehnologie ar putea permite omenirii să primească energia din spațiu în format wireless.

Cercetătorii chinezi au testat cu succes un model de sistem tehnologic ce ar putea permite în viitor transmiterea wireless a energiei solare din spaţiul cosmic pe Pământ, potrivit Agerpres. Un model de centrală electrică de la Universitatea Xidian, situată în provincia chineză Shaanxi, captează energie solară de la mare distanţă de sol, o transformă în fascicule de microunde şi o transmite prin aer către o staţie de recepţie aflată la sol, unde poate fi convertită în electricitate.

În timp ce modelul actual permite trimiterea energiei de la doar 55 de metri distanţă de sol, cercetătorii speră că această tehnologie va putea fi extinsă pentru a furniza energie de la panouri solare amplasate pe orbita Pământului. Universitatea a precizat, într-un comunicat de presă, că echipa de cercetare din spatele modelului a efectuat recent teste în faţa unui grup de experţi externi, care au verificat succesul sistemului la 5 iunie. 

O companie din Marea Britanie a reușit să creeze scuturi de invizibilitate funcționale

 

Inspirate de emblematica mantie a lui Harry Potter, aceste scuturi de invizibilitate permit oricui să se ascundă la vedere, indiferent de decor. Invisibility Shield Co. este un startup cu sediul în Marea Britanie care lucrează de peste doi ani la crearea unui mecanism de invizibilitate accesibil marelui public. Compania a dezvăluit recent o linie de scuturi de invizibilitate care se bazează pe o tehnologie surprinzător de simplă pentru a-i face pe utilizatori invizibili cu ochiul liber.

Toată magia stă în reflexii şi lumini

 

Ce este cu adevărat remarcabil e că lumina din fundalul subiectului este refractată spre observator, care astfel nu mai poate vedea subiectul ascuns în spatele scutului. Şi asta pentru că scutul folosește o matrice de lentile proiectate astfel încât să devieze lumina de la subiectul care stă în spatele scutului departe de observator. Lentilele sunt orientate pe verticală pentru a permite luminii venite din direcția subiectului să se difuzeze atunci când trece prin scut. „Din punctul de vedere al observatorului, această lumină de fundal este efectiv împrăștiată orizontal pe fața frontală a scutului, peste zona în care subiectul ar fi văzut în mod normal”, explică reprezentanții companiei.

Echipa din spatele proiectului a testat o varietate de forme, unghiuri și adâncimi ale lentilelor și, în cele din urmă, a optat pentru o variantă care nu necesită rășini toxice care sunt folosite de obicei în astfel de modele. Mai mult, scutul se bazează exclusiv pe optică, neavând nevoie de nicio sursă de energie pentru a-și produce „magia”. În ciuda grosimii sale – puțin peste cinci centimetri – scutul cântărește doar nouă kilograme, astfel că poate fi purtat cu ușurință de un singur operator.

Susţinătorii conceptului pot face donaţii online

 

Scuturile de invizibilitate sunt disponibile în două dimensiuni, cea standard de 100 x 60 de centimetri, la prețul de aproape 300 de lire sterline, și o versiune mai mică, de 30 x 20 centimetri, la prețul de 50 de lire, inclusiv transportul internațional. Conform paginii de Kickstarter a proiectului, scutul de invizibilitate funcționează cel mai bine atunci când este plasat pe fundaluri uniforme, cum ar fi frunzișul, iarba, nisipul și cerul, dar va funcționa, de asemenea, și împotriva clădirilor, șinelor sau liniilor vopsite. Invisibility Shield Co. subliniază că, deși creațiile sale vor proteja utilizatorul de privirile curioase, nu îl vor proteja împotriva oricărui tip de atac, deoarece sunt realizate dintr-un material flexibil și nerezistent, folosit pentru semnalizarea exterioară. Oficialii companiei susțin că au înregistrat deja sute de precomenzi pentru scutul de invizibilitate în doar câteva zile și speră să înceapă livrările până în luna decembrie a acestui an.

VEZI VIDEO AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel