Energia regenerabilă domină în UE: Combustibilii fosili sub pragul de 25%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan
În luna aprilie a acestui an, energia produsă din combustibili fosili în Uniunea Europeană a coborât sub pragul de 25% pentru prima dată în istorie, potrivit unui raport al Ember, un think tank specializat în energie.

Această scădere semnificativă, de 22%, comparativ cu aprilie 2023, a fost determinată în principal de creșterea producției de energie eoliană și solară, precum și de revenirea energiei hidroelectrice. Ponderea energiei regenerabile în mixul energetic al UE a atins un nivel record de 54%, scrie euronews.com.

Germania și Italia, lideri în reducerea combustibililor fosili

Germania a înregistrat cea mai mare scădere a producției de energie din combustibili fosili, cu o reducere de 26% față de anul trecut. Aceasta a fost urmată de Italia, cu o scădere de 24%, Spania, Franța și Olanda.

În Germania, închiderea a șapte centrale electrice pe bază de cărbune la sfârșitul lunii martie 2024 a contribuit semnificativ la această reducere.

Emisiile de carbon scad în ciuda creșterii cererii de electricitate

În ciuda unei ușoare creșteri a cererii de electricitate în UE începând cu luna octombrie a anului trecut (0,4% în primele patru luni ale anului 2024 comparativ cu 2023), producția de energie din combustibili fosili a continuat să scadă, fiind înlocuită de sursele regenerabile.

Sarah Brown, directorul programului european al Ember, a subliniat exemplul cărbunelui, a cărui producție a scăzut cu peste 300 de terawatt-oră din 2016 până în 2023, în timp ce producția de energie eoliană și solară a crescut în aceeași măsură.

Tranziția energetică a UE pe calea cea bună

Raportul Ember concluzionează că, deși cifrele excepționale din luna aprilie ies în evidență, acestea fac parte dintr-o schimbare structurală în tranziția energetică a UE. Emisiile de carbon au scăzut cu 18% în primele patru luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste rezultate încurajatoare demonstrează că Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale ambițioase în materie de energie curată și reducere a emisiilor de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel