Data publicării:
Energia nucleară a României, sub bagheta SUA. Popescu: Am fost blocați 7 ani în negocieri sterile cu China pentru reactorele 3 și 4 de la Cernavodă
România are un potențial major de dezvoltare în zona energiei nucleare, iar în acest sens țara noastră mizează pe ajutorul partenerului strategic - SUA.
Ministrul Energiei Virgil Popescu, în cadrul conferinței Reinventarea pieței, soluție la criza energetică? care a avut loc în această săptămână, organizată de trustul DC Media Group, a subliniat importanța dezvoltării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și a mini reactoarelor nucleare (SNR) care vor fi construite la Doicești, județul Dâmbovița.
În ceea ce privește reactoarele de la Cernavodă, în 2020 România a decis să renunțe la a continua discuțiile cu cei de la China General Nuclear Power Group. Ulterior o nouă strategie a fost aprobată în 2021 de către Nuclearelectrica, în baza unui acord interguvernamental între SUA și România pentru extinderea și modernizarea prgramului de energie nucleară civilă din țara noastră.
Există semnat un memorandum cu gigantul american US Exim Bank pentru finanțarea proiectelor, valoarea esimativă fiind de 7 miliarde de dolari.
În cadrul conferinței organizate de DC Media Group, ministrul Virgil Popescu a dat asigurări că nu există niciun risc cu privire la proiectul mini reactoarelor modulare de tip NuScale de la Doicești și a precizat că decizia privind ruperea negocierilor „sterile” cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost una corectă.
România, blocată 7 ani în negocieri sterile cu China pentru reactorele 3 și 4 de la Cernavodă
„Dacă reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă (n.r. - primele două aflate în funcțiune) sunt reactoare foarte sigure și printre primele la nivel de eficiență din lume, gândiți-vă că atunci când vorbim de reactoare noi modulare, acestea sunt cu mult peste generația celor de la Cernavodă. Resping ferm orice încercare de a pune sub semnul îndoielii în primul rând siguranța energiei nucleare și a celor de tip modular pe care le dorim să le implementăm la Doicești.
Da, în spate a stat o muncă și o recuperare a timpului pierdut de 7 ani de zile din negocierile cu partea chineză. Să nu uităm acest lucru, Am stat 7 ani de zile blocați într-o negociere sterilă la care s-a renunțat. Ne-am reorientat către SUA, partenerii noștri strategici, și bine am făcut. Avem în momentul de față clar un consorțiu euro-atlantic, SUA, Canada, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, state democratice cu care colaborăm și cu care vom realiza aceste investiții în domeniul nuclear.
Sunt convins că veți vedea în perioada următoare și alte anunțuri despre finanțarea reactoarelor nucleare și avansarea în următoarele faze de proiectare și execuție atât a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cât și a celor modulare de la Doicești. România e privită din punct de vedere nuclear ca un lider în Europa în ceea ce privește energia nucleară”, a conchis ministrul Energiei Virgil Popescu, în cadrul conferinței organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News