Energia atomică, soluția după terminarea petrolului
În urmă cu trei zile s-au împlinit 67 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) prin semnarea actului privind capitularea necondiționată a Japoniei iar cu scurt timp înainte oamenii de acolo au văzut iadul pe pământ.
[caption id="attachment_228708" align="aligncenter" width="600"] sursa foto:descopera.ro[/caption]Două bombe atomice au fost aruncate asupra orasului Hiroshima , respectiv Nagasaki. A fost cea mai puternică demonstrație de forță din întreaga istorie a omenirii. Aruncarea simultană a câtorva zeci de bombe nucleare ar contribui decisiv la soarta populației. Raportul oficial anunță că la nivel mondial în anul 2012 există 19000 focoase nucleare din care 4400 sunt în stare operațională, adică pot fi folosite în orice moment. Există 2 tipuri principale de bombe nucleare: prin fisiune și prin fuziune. Primul tip echivalează cu 100 000 tone de dinamită, iar o bombă prin fuziune echivalează cu un numar de 500 ori mai mare decât primul menționat.
Aparent, forța nucleară aduce doar rău oamenilor, însă nu e deloc așa. Totul ține de înțelepciunea omului modern. În 45 de ani, se preconizează căderea industriei petroliere, combustibilii atomici vor ocupa un loc de frunte în viitorul îndepărtat , se vor epuiza toate resursele existente și nu va mai rămâne nimic în afară de câteva elemente neexploatate în prezent, fără valoare, la prima vedere.
Există 2 soluții pentru alimentarea unei planete a miilenilor viitoare: fructificarea tuturor lucrurilor ce ne înconjoară la maxim, soare, energie geotermală, apă, vânt și trecerea la centrale de fuziune, adică fusionarea atomilor de hidrogen în atomi de heliu, producându-se energii imense, fără riscuri. Actualele centrale , prin fisiune ( divizarea uraniului) prezintă două mari dezavantaje: depozitarea deșeurilor și riscul de explozie. Aceste centrale o să înceteze a mai funcționa odată cu epuizarea uraniului.
Prin trecerea la centrale prin fuziune, materia primă va fi hidrogenul, adică o sursă eternă, cantitatea de energie produsă va fi mult mai mare față de actualele centrale, însă nu avem tehnica necesară pentru a construi o asemenea centrală, deocamdată.
Prima soluție menționată mai sus presupune a popula toate colțișoarele de natură pentru a fi valorificat fiecare metru de apă folosit pentru energie hidroelectrică, fiecare rază de soare capturată de celulele solare, fiecare metru pătrat servind pentru extragerea energiei geotermale și fiecare pisc populat de centrale eoliene, o Terra de nerecunoscut. Cea de-a doua soluție presupune construirea doar în centre industriale a acestor centrale . Un principal avantaj este că ele nu poluează.
Energia atomică (Prometeul științei în antichitate) ne poate fi cel mai bun prieten, dar și cel mai teribil dușman. Lumea ar putea arăta altfel prin folosirea înțeleaptă a acestei forțe care ar asigura energia electrică pentru totdeauna fiind o energie ieftină și curată.
Gândindu-ne la revers, totuși, oamenii au făcut o greșeală descătușând “Prometeul știintei" ?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News