Enel Green Power semnează un acord de finanțare cu UE pentru o fabrică de panouri solare în Sicilia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
panouri
panouri
Enel Green Power ("EGP") și Comisia Europeană au semnat un acord de grant, ca parte a primului apel pentru Fondul European de Inovare pentru proiecte de anvergură.

Acesta va contribui la dezvoltarea TANGO (iTaliAN pv Giga factOry), o fabrică pentru producția de module fotovoltaice inovatoare, durabile și de înaltă performanță, în cadrul unității de producție de panouri solare 3Sun a EGP din Catania. În conformitate cu acordul, extinderea fabricii va avea ca rezultat o creștere de 15 ori a capacității sale de producție, până la 3 GW pe an față de cei 200 MW actuali. Este așteptat ca fabrica sa fie complet operațională până în iulie 2024, după ce va începe cu primii 400 MW în septembrie 2023, ceea ce face din 3Sun cea mai mare unitate europeană pentru producția de module fotovoltaice bifaciale moderne  de o asemenea capacitate.

Investiția totală pentru construcția fabricii de 3 GW se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro, din care UE va finanța aproape 118 milioane EUR, iar diferența va fi asigurată de EGP. Este așteptat ca această investiție să crească gradul de ocupare a forței de muncă locală cu aproximativ 1.000 de locuri de muncă până în 2024, pe lângă faptul că va acționa ca un catalizator pentru relansarea unui lanț valoric fotovoltaic european.

„Cererea mondială de module solare fotovoltaice crește într-un ritm accelerat”, a declarat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel. „Este așteptat ca numai Europa să absoarbă o mare parte din cererea suplimentară datorită competitivității mari și accesibilității acestei tehnologii. Proveniența acestor componente importante reprezintă un punct slab în lanțul global de aprovizionare și vedem nevoia reechilibrării distribuției sale geografice care astăzi este dependentă de o singură sursă din Asia. Această investiție va aduce anual 3.000 MW capacitate de producție înapoi în Europa și va marca un mare pas înainte pentru Italia în menținerea avansului tehnologic”.

„Proiectul TANGO va contribui la atingerea țintelor UE care vizează un consum de energie de 40% provenit din surse regenerabile până în 2030, precum și la reducerea dependenței energetice”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power. „Fabrica va promova conceptul de economie circulară, prin crearea unui lanț de aprovizionare european mai durabil și mai rezistent, de la proiectare la noi modele de reutilizare a componentelor scoase din uz. Privind în perspectivă, proiectul TANGO are un potențial ridicat de scalabilitate și poate deveni un model pentru alte fabrici de panouri fotovoltaice la scară de gigawați care urmează să fie dezvoltate în Europa în următorii ani.”

Producția 3Sun va include celule fotovoltaice cu heterojuncție bifacială (B-HJT) care captează mai multă lumină solară, deoarece celulele pot răspunde la lumină atât pe suprafețele din față, cât și pe cele din spate. Printr-un program ambițios de cercetare și dezvoltare, panourile fotovoltaice vor fi dezvoltate în continuare pentru a încorpora și o structură numită „Tandem”, care utilizează două celule suprapuse. Acestea din urmă permit captarea mai bună a luminii în comparație cu structurile cu o singură celulă, producând o eficiență generală mai mare. Combinația dintre panourile fotovoltaice bifaciale și structura celulei „Tandem” oferă îmbunătățiri semnificative ale eficienței, ceea ce va permite modulelor fotovoltaice să depășească randamentul de 30%, asigurând o producție medie de energie mai mare.

Panourile de 3GW care urmează să fie fabricate în fiecare an de către Gigafactory pot genera până la aproximativ 5,5 TWh de energie electrică regenerabilă pe an, care, din punct de vedere al sustenabilității, au potențialul de a evita echivalentul a până la aproape 25 de milioane de tone de CO2 în primii zece ani de funcționare. De asemenea, producția generată de panourile Gigafactory are potențialul de a evita achiziționarea a până la aproape 1,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an, înlocuită cu energie regenerabilă produsă pe plan intern.

Gigafactory a fost proiectată și construită urmând cele mai bune practici sustenabile și circulare, crescând utilizarea de materiale reciclate și ecologice și reducând consumul de energie și resurse.

În plus, fabrica este pe deplin angajată în cercetare și dezvoltare în colaborare cu centre internaționale de cercetare, companii de top din sector și start-up-uri, cu scopul de a dezvolta noi procese de reciclare pentru gestionarea modulelor fotovoltaice scoase din uz, prin recuperarea și reutilizarea materialelor, într-o perspectivă complet circulară. De exemplu, utilizarea unor proceduri extrem de automatizate, precum și a algoritmilor sofisticați de inteligență artificială, va îmbunătăți considerabil controlul proceselor de fabricație, ceea ce va duce la minimizarea semnificativă a deșeurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel