Enel a pierdut procesul cu statul. Cât trebuie să plătească României
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Enel, compania de electricitate care deţine în România trei dintre opt distribuţii regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului român 401 milioane euro. 

Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj de la Paris, spun surse citate de Economica

Enel şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007.

Statul a solicitat companiei italiene 500 de milioane de euro, pentru că nu și-ar fi onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit să cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din acţiunile companiei.

Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel