Data publicării:

Endometrioză: După 7 ani, a fost o ușurare să aflu că nu-s nebună

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp
femeie endometrioză
femeie endometrioză

Durerea menstruală pe care o avea Alex Roach, o tânără britanică în vârstă de 24 de ani, a fost de așa natură încât a împiedicat-o să-și îndeplinească sarcinile de zi cu zi. Cu toate acestea, medicii i-au spus că are ceva "care se întâmplă multor femei".

Tânăra a trebuit să aștepte șapte ani și a fost nevoită să consulte numeroși medici pentru a descoperi că avea endometrioză, o boală parșivă care poate duce la infertilitate. Alex Roach nu este singura care a avut probleme în ceea ce privește găsirea diagnosticului. Autoritățile britanice de sănătate publică solicită o mai mare conștientizare între medici și profesioniștii din domeniul sănătății pentru a înțelege mai bine tulburarea.

Roach, care lucrează la o firmă de avocatură, a declarat pentru BBC că problemele ei au început în studenție, atunci când avea dureri menstruale severe.

"Mulți medici mi-au spus că așa li se întâmplă femeilor, că la unele este mai dureros decât la altele", a povestit tânăra care a mers la mai mulți ginecologi, fără să știe ce povară duce.

"N-am auzit niciodată despre endometrioză în acei ani", a povestit fata. În cele din urmă, un doctor i-a făcut o laparoscopie. Chirurgul nu a fost expert în endometrioză și a spus că nu a găsit nimic. Deci, tânără a continuat să ia contraceptivele hormonale care i-au fost prescrise.

[citeste si]

În anul doi de facultate, a suferit o altă laparoscopie cu un specialist în endometrioză și, în cele din urmă, la vârsta de 20 de ani - la șapte ani de la prima ei durere abdominală - a primit diagnosticul. ”Măcar am aflat că nu sunt nebună și, după atâția ani de căutari, am aflat că am endometrioză”, a spus Alex.

Diagnostic și chirurgie

Roach a suferit o intervenție chirurgicală după diagnosticare.

"Jumătate din partea stângă a organelor mi-au fuzionat (din cauza cicatrizării și a aderențelor), am avut chisturi, am avut sângerări interne, tot felul de lucruri pe care nu le anticipasem", a spus ea. A avut un chist uriaș care a fost ulterior eliminat.

Tânăra crede că ar trebui să existe o înțelegere mai bună a acestei boli care afectează una din 10 femei și impactul pe care îl are asupra vieții. Ea nu știe dacă va avea nevoie de mai multe intervenții chirurgicale în viitor și nu știe care sunt șansele de a avea copii.

"Trebuie să recunoaștem că nu este suficient diagnosticul, este groaznic să suferim de aceste dureri, dar este chiar mai rău să nu avem nicio idee de ce ni se întâmplă", a zis Alex.

"Endometrioza este cauza principală a infertilității și dacă aș fi fost diagnosticată înainte, aș fi înțeles mai bine această boală”, a conchis tânăra.

CE ESTE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza reprezintă creșterea și dezvoltarea țesutului endometrial care se regăsește la nivelul uterului, în alte zone ale corpului din afara acestuia. În endometrioză, celulele endometriale, grupate în țesuturi, se pot prinde de: uter, ovare, trompe, colon, vezică, rinichi, vagin. De asemenea, ele se regăsesc în diferite cazuri și în zona abdominală, pe intestine, ficat, splină, diafragmă, generând endometrioza abdominală. Există paciente care însă suferă de endometrioză toracală (prezența țesutului endometrial sub formă de insule de celule sau chiar noduli în cavitatea toracică, în special pe și în interiorul plămânilor). Au fost raportate însă și cazuri în care endometrioza a putut fi depistată chiar și la nivelul laringelui dar și la cel al creierului.

Rezultatul acestei migrări de celule endometriale se traduce în aderențe, chisturi, noduli, hemoragii interne/ externe și multă durere. Iar durerea nu este doar specifică menstruației ci, la unele femei, poate fi prezentă la praguri inimaginabile, pe tot parcursul lunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel