Data publicării:

Emoții care ne pot vindeca: Regăsirea centrului-meditație și echilibru (12)

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaRegasirea centrului-meditatie si echilibru (12)

 “Primul pas al mintii catre constiinta de sine trebuie sa fie corpul.” George Sheenan

 ***

Un inginer roman a reusit in America. Este manager de top intr-o mare companie cu sediul central in New York. Cu toate acestea vine relativ des in Romania sa isi vada parintii si, mai nou mi-a cerut sa il invat arta meditatiei pentru a putea sa devina mai eficient in munca. Este mereu pe fuga si a reusit sa isi incarce chiar si programul din tara astfel ca a ajuns aproape la fel de ocupat ca la serviciul de pe noul continent. Este in mod clar ceea ce se numeste o persoana “workoholica”.

Cu toata perseverenta si rigoarea de care da dovada nu reuseste inca sa mediteze. Mi-am pus problema: oare de ce?

 ***

Am meditat mult asupra acestui caz care este emblematic pentru multe persoane din ziua de astazi care traiesc in tarile bine dezvoltate economic. Problema pare sa aiba doua aspecte: aceste persoane nu stiu sa ia o pauza in mod voluntar de la munca lor si nu stiu...sa se aseze...

Daca faceti parte dintr-o asemenea categorie, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa luati hotararea unei deconectari de la rutina zilnica atunci cand va incepeti exercitii de concentrare si meditatie. Doar ati invatat sa luati hotarari, nu?

Al doilea lucru este mai subtil: trebuie sa invatati sa va invingeti un atavism, tendinta de a fi mereu pe fuga. De un real folos pentru stramosii nostri, capacitatea de a se putea pune rapid in miscare este potentata de catre agitatia mentala care potenteaza la randul ei framantarea mintii.

Invatarea asezarii se face in urmatorul fel: atunci cand ati luat pozitia pentru exercitiile de meditatie, pentru o clipa la inceput, constientizati faptul ca sunteti asezat. Faceti din actul de a va aseza un gest constient, distinct in sine. Simtiti baza de sprijin a corpului pe sol. Incercati sa simtiti “conectarea” ca Pamantul. Relaxati-va. Atunci cand ati reusit sa va asezati fizic se “aseaza” si mintea. Abia acum ati creeat o baza sigura pentru exercitiile din ziua respectiva!

Inchei cu o gluma...care nu este gluma decat pe jumatate. Nu degeaba se spune despre ardeleni ca sunt oameni asezati! Se spune ca un ardelean este intrebat de un prieten al sau: “Ce faci bade, sezi?”.

“No...sed si cuget!” a venit raspunsul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel