Data publicării:

Emoții care ne pot vindeca - Dezvoltarea discernământului

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?
Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?

Alegeri prezidentiale 2024

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaMihaela era o cunostinta a mea care fusese in copilarie si tinerete foarte rasfatata de parinti. Rareori era fortata sa isi asume raspunderi sau sa ia vre-o decizie intr-o problema importanta legata de viata. A realizat o casatorie excelenta, avand un sot foarte protectiv care a tinut-o la adapost de toate vicistitudinile vietii. In urma cu mai bine de 10 ani, datorita unei afaceri reusite dezvoltate de sotul ei a putut sa demisioneze de la serviciu si sa isi dedice timpul gospodariei si familiei. Acest lucru i-a redus foarte mult suprafata de contact social, a facut-o sa traiasca intr-un mediu in care in mod artificial lipseau pericolele. Din nou, nu era pusa in situatia sa ia decizii.

Verisoara sa primara, Ana avea o situatie total diferita. Familia ei avea o situatie mult mai modesta, si nu a putut sa o sustina in facultate. Ca urmare a facut totusi facultatea cu cativa ani mai tarziu in timp ce avea serviciu. Nici casatoria nu a fost una buna, sotul sau avand probleme legate de alcool. Cu alte cuvinte o viata dura, cu care a fost nevoita sa se descurce.

Intamplarea a facut ca ambele s-au imbolnavit de aceeasi boala in acelas an. Mihaela a avut la dispozitie multiple variante de tratament in clinici din strainatate (cu terapii alopate sau complementare), intre care a pendulat cu nehotarare, nefiind in stare sa isi ia o decizie in privinta a ceea ce era bine pentru ea. Verisoara ei a avut de ales doar in privinta medicului care i-a indrumat tratamentul. A ales fara sa clipeasca, spunand ca merge pe experienta sa de viata in privinta oamenilor. Si-a dublat alegerea cu hotararea foarte ferma de a se insanatosi pentru a putea sa isi sustina fiica in facultate, si apoi in restul vietii. Din pacate, astazi nu mai traieste decat Ana. La ea boala a intrat in remisie la un an dupa inceperea tratamentului...

Tocmai fiindca nu este o emotie, ci o calitate a mintii izvorata din detasare, am hotarat sa scriu aceste cateva cuvinte despre discernamant. Abilitatea de a vedea adevarata natura a lucrurilor, de a intelege si evalua clar diferenta intre real si iluzoriu, intre bine si rau este una din cele mai importante achizitii pe care le facem in urma experientei de viata. Daca aceasta este dublata si de hotarare, va rezulta o atitudine care va micsora mult suferinta in viata oricui. Ba chiar va avea o influenta covarsitoare asupra echilibrului sau la toate nivelele.

Exercitiul pe care vi-l propun astazi este acela de a va schimba o atitudine: in urmatoarele sase luni nu evitati niciodata problemele. Implicati-va cu calm in evenimentele care va apar in viata personala. Luati decizii calme dar ferme pe care sa le respectati apoi. Invatati sa va asumati riscuri. Multe dintre asa zisele probleme de viata sunt de fapt doar incercari pentru a va forma discernamantul, curajul si hotararea.

Citește și:Emoții care ne pot vindeca – Exerciții de creativitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel