Urmărește emisiunea live
Emoticoane sau emoji? Dacă știi diferența, vezi alți termeni și originile lor pe Internet
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Termenii de pe internet din și din domeniul tehnologiei evoluează zilnic.

Termenii de pe internet din și din domeniul tehnologiei evoluează zilnic, însă unii sunt atât de împământeniți încât nu-i vom uita vreodată. Cu toate că unii sunt dificili sau pur și simplu bizari, acești termeni au origini minunate, conform Cnet.

Emoticoane vs. Emoji

 (w670)

Ce înseamnă: Emoticoanele sunt rezultatul combinării anumitor caractere de pe tastatură, creând, de exemplu, fața zâmbitoare: „:)". Pe de altă parte, emoji sunt imagini create cu o singură apăsare de tastă.

Vine de la: Emoticon este o combinație între emoție și icoană (emotion și icon), în timp ce emoji vine de la o combinație între termenii japonezi „imagine" [eh] și „personaj„ [moji].

Wi-Fi

 (w670)

Ce înseamnă: Wi-Fi-ul a devenit public în 1997 și se referă la conexiunile fără fir care conectează computere, telefoane, tablete, televizoare sau alte gadgeturi.

Vine de la: Absolut nimic. Acest termen pur și simplu sună atrăgător și rimează cu hi-fi („high-fidelity", adică sunet clar). Unii spun că vine de la „wireless fidelity", dar membrii Wi-Fi Alliance au spus că este complet fals și că nu vine de la nimic.

Blog

 (w670)

Ce înseamnă: Blog (prescurtare de la „web log" sau „weblog") a însemnat inițial site-uri în care personale postau articole în jurnale cu categorii, precum un travel sau culinar. În ziua de astăzi, blogurile pot fi personale sau profesionale, iar unele sunt chiar corporatiste.

Vine de la: Primul site web care a arătat ca un blog a fost creat de un student american, în 1994, pe Links.net, chiar dacă termenul nu încolțise până 3 ani mai târziu, pe un blog numit Robot Wisdom, care colecta lucruri interesante și articole de pe web.

Deepfake

 (w670)

Ce înseamnă: Deepfake combină „deep learning" (un algoritm pentru inteligența artificială) și „fake" (fals), referindu-se la videoclipuri trucate extrem de realiste. Această tehnologie poate fi folosită pentru binele umanității, aducând la viață un actor decedat, sau pentru rău.

Vine de la: Industria de filme pentru adulți. În 2017, un utilizator Reddit a creat scene intime în care apăreau celebrități și le-a postat pe rețeaua de socializare. Dreptu urmare, Reddit a interzis „pornografia involuntară", iar California sau Virginia au declarat practica ilegală.

FOMO

 (w670)

Ce înseamnă: FOMO este un acronim pentru „fear of missing out" (frica de rata un eveniment) și descrie anxietatea pe care cineva o simte când prietenii cuiva postează poze de la o petrecere, iar acel cineva este acasă și singur.

Vine de la: O lucrare din 2004 de la Harvard a folosit FOMO pentru a descrie tendința studenților boboci de a se epuiza, încercând să participe la toate evenimentele din campus.

Noob

Ce înseamnă: Un „noob" este un termen drăguț adresat unui începător când vine vorba de tehnologie sau de jocuri video, cunoscut drept „newbie". Se mai poate scrie și newb sau n00b (cu zero în loc de „o").

Vine de la: Termenul a fost identificat până în anii 1850, însemnând „ceva nou la ceva", însă, în era Internetului, termenul a devenit peiorativ și este folosit de jucătorii online pentru a jigni.

Troll

 (w670)

Ce înseamnă: Un troll este un internaut care caută certuri, începe dispute sau îi supără pe unii postând comentarii provocative, pe lângă subiect și jignitoare pe Internet. Primul troll a apărut încă din 1992.

Vine de la: Chiar dacă „trolli" la care se gândesc oamenii când citesc cuvântul sunt cei din folclorul scandinavei, trolii își iau numele dintr-o tehnică de pescuit. Mai precis, pescuitul cu traule se referă la prinderea peștilor în plasă – în mod asemănător cu trolli care îi prind în plasă pe inofensivii internauți.

Meme (în română, memă)

 (w670)

Ce înseamnă: Meme-urile sau memele sunt creații lipsite de efort care combină poze și descrieri care devin virale pe tot Internetul, fiindcă au dezvăluit un adevăr sau o glumă culturală.

Dexonline.ro definește memă drept: „O idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândește prin intermediul internetului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel