Data publicării:

Emisiile din industria de răcire ar trebui reduse cu 68%, până în 2050. Solicitări către zeci de țări

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Din cauza încălzirii climatice care duce la creșterea utilizării aerului condiționat la nivel global, zeci de țări, inclusiv China, India și Statele Unite, ar trebui să își asume un angajament global care ar implica o reducere de cel puțin 68% a emisiilor din sectorul de răcire, până în 2050, potrivit surselor Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

"Nu putem continua la fel ca până acum"

Angajamentul pentru Răcirea Globală - programat să fie anunțat la viitorul summit climatic al Națiunilor Unite, COP28 - reprezintă o solicitare dificilă, având în vedere că se prevede că industria de răcire va continua să crească.

Emisiile provenite atât de la agenții frigorifici, cât și de la energia folosită în răcire reprezintă în prezent aproximativ 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și se așteaptă să se tripleze până în 2050, pe măsură ce temperaturile continuă să crească.

Se prevede că vor fi instalate aproximativ 3 miliarde de aparate de aer condiționat în plus față de cele aproximativ 2 miliarde deja existente în întreaga lume, a declarat Noah Horowitz, directorul programului organizației non-profit Clean Cooling Collaborative. "Nu putem continua la fel ca până acum."

Președinția COP28 deținută de Emiratele Arabe Unite conduce acest angajament alături de programul mediului al Națiunilor Unite, Cool Coalition (UNEP).

Cu temperatura globală în prezent cu 1,2 grade Celsius mai ridicată în medie decât în era preindustrială, lumea se confruntă cu valuri de căldură tot mai intense. La 1,5 grade Celsius de încălzire, sute de milioane de oameni ar putea să se confrunte cu o săptămână pe an de căldură umedă mortală, care ar fi insuportabilă fără acces la răcire.

Aparatele de aer condiționat și ventilatoarelor, 20% din consumul global de electricitate

Pentru a atinge angajamentele din acest pact, va fi nevoie de o investiție majoră în implementarea tehnologiei de răcire mai sustenabile, sprijinită de stimulente guvernamentale și achiziții în cantități mari, conform experților.

De asemenea, probabil va fi nevoie de trecerea la surse de energie regenerabilă în rețelele electrice, deoarece utilizarea actuală a aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor pentru răcire reprezintă aproximativ 20% din consumul global de electricitate, conform Agenției Internaționale a Energiei.

"Avem nevoie de răcire, dar aceasta trebuie să devină mai eficientă," a declarat Lily Riahi, coordonator global al Cool Coalition din cadrul UNEP.

Acest angajament, care ar marca prima concentrare colectivă la nivel mondial asupra emisiilor de energie din sectorul de răcire, solicită țărilor să reducă emisiile legate de răcire cu cel puțin 68% în comparație cu nivelul din 2022 până în 2050, conform textului negociat al angajamentului văzut de Reuters. Aceasta ar include abordarea hidrofluorocarbonilor (HFC), utilizați în agentii frigorifici, dar și consumul de electricitate.

Stabilirea standardelor minime de performanță energetică pentru aparatele de aer condiționat, până în 2030,

Acest angajament completează eforturile începute în cadrul Amendamentului Kigali din 2016, la Protocolul de la Montreal, care solicită o reducere graduală a producției și consumului de HFC-uri - unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră - în tehnologiile de răcire.

Alte 13 angajamente enumerate în proiectul de angajament includ stabilirea standardelor minime de performanță energetică pentru aparatele de aer condiționat până în 2030, și includerea emisiilor de răcire în planurile globale de acțiune climatică ale țărilor, numite Contribuții Naționale Determinate.

Semnatarii vor trebui, de asemenea, să publice propriile planuri naționale de acțiune pentru răcire până în 2026 și să se angajeze să sprijine implementarea tehnologiilor de aer condiționat extrem de eficiente. Încă nu este clar care dintre cele 40 sau mai multe țări consultate până acum cu privire la angajament ar putea adera la pact, la summitul COP28 care începe în 30 noiembrie, în Dubai.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel