Data publicării:
Emisiile de CO2, la nivelul din 2006 datorită pandemiei. ONG-iştii, avertisment: "Nu e suficient"
Emisiile de dioxid de carbon din atmosferă au scăzut până la nivelul din 2006, datorită pandemiei care a pus pauză industriei în ultimele două luni.
În ultimele două luni, s-a înregistrat o scădere cu 17 la sută a emisiilor de CO2, comparativ cu emisiile zilnice din 2019. Scăderea bruscă este rezultatul direct al pandemiei COVID-19, potrivit unui studiu publicat în Nature Climate Change. Această modificare este, însă, văzută ca un semnal de alarmă de cei care apără mediul, care spun că este evident cu cât de mult a crescut poluarea în ultimii 14 ani.
Specialiştii nu sunt optimişti
Oamenii de ştiinţă şi specialiştii în protecţia mediului nu sunt deloc optimişti, afirmând că aceste schimbări nu sunt suficiente pentru a frâna schimbarea climatică. Fără o schimbare pe termen lung a modului în care operează societate, poluarea s-ar reîntoarce chiar mai puternică decât era înainte de pandemie.
Emisiile totale pentru 2020 sunt previzionate să scadă, dar nu prea mult. Totul depinde de cât de mult vor mai dura măsurile de restricţie impuse de state în întreaga lume. Spre exemplu, dacă la jumătatea lunii iunie emisiile de CO2 ar reveni la nivelul de dinainte de pandemie, atunci poluarea ar fi fost redusă cu doar 4 la sută pe întregul an. Dacă restricţiile rămân în vigoare tot anul, poluarea ar scădea cu doar 7 la sută, potrivit studiului.
Cu toate astea, dacă aceste procente, între 4 şi 7 la sută scădere, ar continua să se menţină anual datorită unei schimbări intenţionate şi a unei treceri de la combustibili fosili la energie regenerativă, atunci am fi mai aproape de scopul original, acela de a reduce emisiile până la aproape zero, scrie theverge.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News